29 de cazuri de gripă în Brăila, 4 persoane fiind spitalizate

Având în vedere epidemia de gripă de la nivel național, prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc a solicitat, zilele trecute, Direcției de Sănătate Publică Brăila a un plan de măsuri necesare pentru a fi întreprinse în activitatea de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripa în unitățile școlare, recomandat de către medicii specialiști din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică –Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit informațiilor oferite de către DSP Brăila, în unitățile de învățământ trebuie să se respecte unele recomandări de prevenire a gripei. Școala Dr. Luca are suspendate parțial cursurile, la clasele I și a II-a și cei din învățământul preșcolar, cu un număr total de 64 de copii.

Se va realiza triajul în colectivități școlare (creșe, grădinițe, școli, licee) și asigurarea respectării normelor de igienă personală, atât a personalului didactic cât și a elevilor/preșcolarilor-termen cu caracter permanent. În momentul apariției unei suspiciuni de gripă,  directorul unității de învătământ va comunica acest lucru  de îndată la DSP Brăila pe mail [email protected] și la numărul de telefon 0239612013-termen cu caracter permanent. De asemenea, în cazul în care, la nivelul unității, se înregistrează focare de infecții respiratorii acute/gripă cu minimum 3 cazuri/clasa, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unității de învățământ de această cauză, timp de trei zile consecutive, se vor lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare în clasă, respectiv școala, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare(termen stabilit de către DSP). Suspendarea activității se va face în funcție de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activității în întreaga unitate școlară”, potrivit DSP Brăila.

În ceea ce privește recomandările specialiștilor pentru unitățile școlare, DSP Brăila precizează că și acestea au termen cu caracter permanent.

Nu vor fi acceptați în colectivitate copiii care prezintă semne de boală. Ca măsură de siguranță cadrele care efectuează triajul epidemiologic vor purta echipament de protecție (mănuși, mască). Profesorii sunt sfătuiți să trimită acasă copiii care se simt rău și să îi anunțe pe părinții acestora. În fiecare clasă trebuie să se facă dezinfecție și să se asigure aerisirea încăperilor. Se recomandă vaccinarea. Este important a se ști că vaccinul se reînoiește anual pentru ca tulpina virusului este extrem de diversificată. Spălarea cât mai  des pe mâini cu apă și săpun, atât acasă cât și la serviciu, iar cei mici la școală; Dezinfecția regulată a obiectelor pe care le folosesc mai multe persoane. Cei mici trebuie să își șteargă în fiecare dimineață pupitrul la școală și să nu mai folosească stilouri și creioane împrumutate; Evitarea aglomerațiilor pentru a evita sursa principală de răspândire a gripei.

Abordarea un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice, odihnă deplină și o dietă bogată în fructe și legume. În cazul în care s-a contactat boala, pentru a nu  transmite boala familiei trebuiesc respectate un minim de recomandări:

* Evitarea  contactului cu ceilalți membri ai familiei care sunt sănătosi;

* Folosirea unor batiste de unică folosință în cazul strănutului, care vor fi aruncate imediat;

* În cazul copiilor bolnavi  ce sunt izolați la domiciliu , este important  să se  anunțe  medicul de familie pentru instituirea unui tratament adecvat”.

Potrivit centralizărilor DSP Brăila, la nivelul județului au fost confirmate 29 de cazuri de gripă, din care 4 persoane au fost spitalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.