În ciuda reglementărilor europene, în domeniul dreptului muncii, în România, miile de ore efectuate de medici în cadrul gărzilor, nu constituie vechime în muncă.
Conform cifrelor Ministerului Sănătății, în medie, un medic efectuează 4 gărzi pe lună, ceea ce înseamnă 2.000 de gărzi de-a lungul carierei, echivalentul a 4.000 de zile lucrătoare, adică circa 15 ani de muncă, neluați în calcul.
”Am prezentat în plenul Senatului argumentele pentru care orele de gardă ale medicilor trebuie să fie luate în considere la vechimea în muncă. Este un demers pertinent, care aduce echitate pentru cei care plătesc contribuții la asigurările și o recunoaștere a timpului în care medicul muncește efectiv, dar acest timp nu este luat în considerare de către statul român. După prezentarea inițiativei legislative au avut loc dezbateri pe marginea ei, urmând ca votul final să fie dat săptămâna viitoare”, a declarat deputatul liberal Antoneta Ioniță.
Propunerea vizează aproximativ 10.000 medici care fac gărzi și 20.000 de asistente medicale, care ar beneficia, la calculul vârstei de pensionare, de adăugarea orelor de gardă ca vechime în muncă.
Mai mult, peste 3500 de cadre medicale au semnat o petiție online prin care cer oprirea abuzului din domeniul legislației, care conduce la moartea medicilor în gărzi.