Peste 180 de activități inovatoare din domeniile educație și mediu, în care au fost implicați peste 115 brăileni – cele 8 inițiative comunitare din Brăila finanțate prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” își anunță rezultatele. 

Răspuns civic remarcabil al comunității brăilene la provocări locale în mediu și educație – 8 inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Galați, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România s-au concretizat, în mai puțin de 7 luni, în sute de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat indirect peste 4500 brăileni.

Fundația Comunitară Galați anunță finalizarea cu succes a 8 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile mediu și educație. Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea fundației comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 240.000 de lei din partea Lidl România, sub umbrela programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul s-a desfășurat în simultan în Brăila și alte 5 orașe din țară în cadrul ediției pilot lansată în vara anului trecut, iar în prezent este la ediția a II-a.

Cele două direcții strategice ale programului implementat la Brăila – educație și mediu – au fost traduse în practică în peste 180 de activități inovatoare și variate, puse în practică de peste 150 de brăileni implicați și cu drag de acasă, și care au însumat peste 1500 ore de voluntariat. Dintre numeroasele acțiuni, s-au evidențiat rezultate precum:

  • Deschiderea primului centru de tineret din Brăila. Centrul (Brăila Youth Hub) se adresează tinerilor și adună experți pro bono, profesori, elevi olimpici în diverse domenii de interes pentru tineri, de la astrofizică și programare, la actorie, chitară, sau dezvoltare personală.
  • Primul Cineclub de la Colegiul Național Murgoci. Amfiteatrul colegiului a fost dotat și amenajat cu logistica de proiecție, iar 20 de elevi și cadre didactice s-au format în înțelegerea filmelor dintr-o perspectivă critică, tehnici de filmare și utilizarea filmului ca material didactic.
  • 3 inițiative de reamenajare a unor spații în aer liber (EcoBaza, Pe urmele lui Panait Istrati, Prietenii din grădinița mea) pentru desfășurarea de activități de educație non-formală care încurajează grija pentru mediu prin colectare separată și compostarea deșeurilor verzi.
  • Înființarea unui cerc de științe virtuale (Punctul CET Hipodrom) prin care profesorii de științe au integrat în activitățile lor tehnologia VR, imprimarea 3D și folosirea smart board-ului.

”Proiectul pe care l-am inițiat alături de Școala Mihai Eminescu este unul complex și de lungă durată iar finanțarea din partea Fundației Comunitare Galați este o substanțială primă cărămidă în construcția și dezvoltarea sa. Cu ajutorul său punem bazele unui program educațional alternativ al școlii bazat pe folosirea noilor tehnologii, program ce sperăm să se mute cât mai curând într-un spațiu dedicat. Finanțarea acționează așadar ca un binevenit kick-start cu o energie pe care plănuim să o folosim și după finalul perioadei de implementare.”- Cristian Bădescu, coordonator proiect, Punctul CET – spațiu educațional alternativ

Programul ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” desfășurat la Brăila a venit ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității  în domeniile mediu și educație, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Galați pe parcursul a 1,5 luni de cercetare și dialog cu administrația locală și societatea civilă. Programul care la prima ediție s-a desfășurat în simultan în Brăila, Buftea, Cluj, Oradea și Vaslui este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor proiectelor brăilene, dar și pentru a fi la curent cu evoluția programului din ediția a II-a, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.  

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentLudovic Orban a vorbit la Brăila despre lipsa unor membri din Registrul Național al membrilor PNL
Articolul următorCOD PORTOCALIU de inundații în estul și sud-estul țării