A patra ediție a concursului ”Extemporal și la dirigenție”

,,Educația în 100 de trepte”
,,Educația în 100 de trepte”

Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila a găzduit săptămâna trecută cea de-a patra ediţie a Concursului cu participare internaţională “Extemporal și la dirigenție”. Tema de anul acesta a fost inspirată de Centenarul Marii Uniri: „100 de ani în 100 de trepte”.

Concursul se înscrie în cadrul unui proiect mai amplu, iniţiat de Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila în urmă cu 8 ani, însă, datorită succesului avut în rândul elevilor echipa de coordonatori a proiectului a hotărât să treacă dincolo de granițele țării și să promoveze acest proiect nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional.

Alături de elevi și cadre didactice din România, Republica Moldova, Spania și Portugalia. pentru care ”Extemporalul și la dirigenție” a devenit deja o plăcere, anul acesta s-au alăturat și elevi din Canada.

Concursul, prin exemplele de bune practici și prin acţiunile de informare şi sensibilizare, oferă şansa elevilor de a-şi manifesta dragostea faţă de istoria neamului şi tradiţiile comunităţii, dar şi grija faţă de aproape, în sensul compasiunii şi al respectului faţă de  realizările acestuia.

România a împlinit de curând un secol de existență. A ajuns la întregirea visată de toți românii. Marea Unire din 1918 a venit cu schimbări pe toate planurile, inclusiv în educație. Spiru Haret a realizat o reformă în educație impunând exigența și rigoarea, reorganizând și susținând învățământul tehnico-profesional. Politica lui Spiru Haret a fost continuată de Constantin Angelescu prin obligativitatea și gratuitatea învățământului. Deviza sa era Școală cât mai multă, școală cât mai bună, școală cât mai românească. De aici, respectul pentru cei care aveau carte. Respectul pentru învățământ era vizibil, deoarece educația fusese ridicată la rang de politică de stat, iar școala devenise un instrument important în instruirea unei națiuni. Procesul de reorganizare a învățământului românesc a continuat și după Revoluția din 1989.
Noi, cadre didactice și elevi, am simțit că trebuie să celebram acest act istoric, astfel că, toate acțiunile și proiectele dedicate de noi acestui eveniment se înscriu într-un modest și pios omagiu celor care au înfăptuit Marea Unire.” a spus directorul Colegiului economic ”Ion Ghica”, profesor dr. Doinița Zafiu.

Profesor Simona Mușat, unul dintre coordonatorii proiectului, s-a arătat foarte încântată de faptul că de la an la an, acest proiect absoarbe din ce în ce mai mulți concurenți, iar partenerii sunt nerăbdători să-și aducă aportul de la o ediție la alta.

Prezent la eveniment, inspectorul școlar general profesor dr. Cătălin Canciu s-a aratat foarte încântat de tema din acest an, 100 de ani în 100 de trepte – Educația în 100 de trepte și a făcut o radiografie a sistemului de educație din zilele noastre.

Îmi place să fiu optimist și să cred că vom avea pe viitor o misiune ușoară, plăcută. Spun asta pentru că astăzi se vorbește despre școală doar în termeni de abandon școlar, analfabetism funcțional și doar foarte puțin despre copii excelenți, despre profesori care au dăruire și modelează caractere. Trăim o schimbare permanentă care ne năucește, o birocrație care ne chinuie, calcule contabilicești sunt puse înaintea unor elemente esențiale, cum ar fi calitatea educației. Toate acestea ne fac pe noi, cei responsabili, să spunem că nu ne atingem în totalitate visul nostru de educatori. Educația trebuie să fie cu adevărat o prioritate, nu doar într-un articol de lege, ci pentru întreagă comunitate.” a declarat Cătălin Canciu în discursul său.

Ca în fiecare an, concursul s-a desfășurat pe două secțiuni:

Secţiunea I (dedicată elevilor) cu  titlul ”100 de ani în 100 de trepte”  s-a desfășurat pe următoarele categorii: desene, colaje, fotografie digital, film de scurt metraj, flashmob,  prezentări în power-point ale activităţilor realizate de elevi în şcoală/comunitate. La această secțiune s-au înscris 279 de elevi, coordonați de 100 de profesori.

Secţiunea a II-a (dedicată cadrelor didactice și elevilor de liceu) cu titlul ,,Educația în 100 de trepte” a fost dedicată unor lucrări tip eseu. La această secțiune s-au înscris 104 profesori și 12 elevi.

Lucrările (desen, colaj, fotografie) participante la prima secţiune a concursului au fost vernisate în cadrul unei expoziţii.

De asemenea, devenită deja o tradiție, expoziția culinară a fost nelipsită și anul acesta. Deși în afara concursului, elevii Colegiului Economic “Ion Ghica”, prin îndemânarea și talentul de care au dat dovadă, ar câștiga orice competiție de gen.

Responsabilii proiectului sunt: prof. Camelia Istrate, inspector școlar, prof. dr. Doiniţa Zafiu, director Colegiul Economic “Ion Ghica”, prof. Narcisa Liliana Leiciu, director adjunct al Colegiului ”Ion Ghica”.

Coordonatori proiectprof. Simona Gianina Muşat, prof. Steluţa Claudia Berechet, prof. Cătălin Fulger Istrate,  prof. psiholog Rita Drâmbei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.