Acțiuni ale polițiștilor brăileni de prevenire a violențelor cauzate de consumul de alcool

Acțiuni ale polițiștilor brăileni de prevenire a violențelor cauzate de consumul de alcool
Acțiuni ale polițiștilor brăileni de prevenire a violențelor cauzate de consumul de alcool

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila desfăşoară, până la jumătatea lunii august a.c., activităţi de prevenire a infracţiunilor de loviri şi alte violenţe în mediul rural.

Scopul oamenilor legii este acela de a restabili liniştea în comunităţile rurale în care, anumiţi cetăţeni, pe fondul consumului de alcool, aleg să-şi rezolve problemele, intrând în conflict spontan cu semenii lor.

Lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Serviciul de Ordine Publică, compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Poliţia Oraşului Făurei, Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei şi posturile comunale de poliţie Cireşu şi Dudeşti au desfăşurat zilele trecute activităţi de menţinere a ordinii şi liniştii publice în localităţile Cireşu, Batogu, Vultureni, Scărlăteşti, Dudeşti şi Tătaru.

Parteneri ai activităţilor preventive desfăşurate în decursul acestor două săptămâni au fost Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Centrul Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, dar şi autorităţile locale ale comunelor beneficiare şi administratorii societăţilor comerciale autorizate să comercializeze băuturi alcoolice.

Activităţile au fost organizate sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive şi prin derularea acestora s-a urmărit atât informarea cetăţenilor, de toate vârstele, cu privire la efectele faptelor penale şi contravenţionale pe care le pot săvârşi, cât şi prevenirea victimizării prin infracţiuni cu violenţă, săvârşite îndeosebi pe fondul consumului de alcool sau prin infracţiuni de trafic de persoane.

În acest scop, poliţiştii şi jandarmii au discutat cu cetăţenii întâlniţi în localitate şi  i-au informat cu privire la faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni, cu accent pe loviri sau alte violenţe, vătămare corporală şi violenţă domestică, sancţiunile aplicabile şi măsurile de protecţie de care pot beneficia victimele.

Specialistul C.P.E.C.A. Brăila a prezentat cetăţenilor efectele consumului de alcool asupra organismului, accentuate de temperaturile excesive şi le-a amintit faptul că alcoolul nu este o „scuză” pentru a săvârşi infracţiuni.

Reprezentantul A.N.I.T.P. – C.R. Galaţi le-a vorbit beneficiarilor despre formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, cu accent pe exploatarea prin muncă şi exploatarea sexuală.

Dacă eşti tentat să îţi rezolvi neînţelegerile cu cei din jur folosind violenţa fizică, polițiștii precizeză care sunt prevederile Codului Penal în astfel de situații:
  • lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă;
  • fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
  • ATENŢIE! Dacă actele de violenţă produc victimei o infirmitate, leziuni traumatice care necesită, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul, sau îi pun în primejdie viaţa, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Pedeapsa prevăzută de lege se măreşte cu un sfert dacă faptele de lovire sau alte violenţe sunt săvârşite asupra unui membru de familie.
  • Faptul că ai săvârşit fapta sub influenţa alcoolului nu te scapă de pedeapsă!

Pentru prevenirea implicării în fapte de natură penală sau contravenţională, poliţiştii reamintesc cetăţenilor din mediul rural că orice problemă se rezolvă printr-o comunicare civilizată şi că necunoaşterea legii nu înlătură vinovăţia şi tragerea la răspundere a celor care o încalcă.

Activităţile adresate populaţiei din mediul rural vor fi intensificate în această săptămână, prevenirea faptelor comise cu violenţă în comunităţile rurale constituind o prioritare a poliţiştilor brăileni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.