Activitatea din Parlament: Deputatul Antoneta Ioniță, la raport!

 

Fiecare început de an îi determină pe unii politicieni să-și consemneze activitatea din perioada precedentă. Deputatul liberal Antoneta Ioniță povestește că 2018 a fost un an dificil pentru opoziție.

Anul 2018 a fost unul dificil, dominat de incompetența actualilor guvernanți, de creșterea inflației, de o atmosferă generală de dezbinare și permanente scandaluri. Din opoziție, este mai complicat să îți impui propriile măsuri sau puncte de vedere, dar m-am convins că, atunci când ești consecvent și ai respect față de oamenii care ți-au acordat votul și încrederea lor, poți încerca să schimbi lucrurile. În 2018, activitatea mea în Parlamentul României s-a concentrat, în principal, pe dificultățile pacienților și ale sistemul medical, un domeniu aflat mereu în impas, dar am fost atentă și la problemele punctuale ale brăilenilor, pe care  am încercat să le impun pe ordinea de zi a Camerei Deputaților”, spune deputatul liberal.

Parlamentarul brăilean s-a bucurat de o activitate intensă în 2018

În 2018, Antoneta Ioniță a avut 98 de propuneri legislative, 40 de interpelări și întrebări, 41 de declarații politice, 20 de moțiuni și 56 de luări de cuvânt în plen.

Unul dintre cele mai acute subiecte asupra căruia am atras în mai multe rânduri atenția Ministerului Sănătății este dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale, în special a celor cu preț redus. S-au creat, astfel, dezechilibre majore în asigurarea accesului la tratament al pacienților, în urma dispariției de pe rafturile farmaciilor a mii de medicamente, cele mai multe cu prețuri sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România. Această situație a fost cauzată de aplicarea unei taxe care a făcut ca prețul să nu acopere costurile de producție, astfel că au fost scoase din fabricație. Situația rămâne una de actualitate, asupra căreia voi insista”, a declarat deputatul.

Medic de profesie, deputatul Antoneta Ioniță s-a implicat activ în susținerea sismetului medical în special a remurei medicinei de familie, pe care liberalul o numește ”Cenușăreasa sistemului sanitar”.

Am atras atenția, prin intermediul mai multor interpelări și declarații politice, că medicina de familie, acolo unde se acordă 80% dintre consultații, rămâne o ”Cenușăreasă” a sistemului sanitar, subfinanțată și unde medicii trebuie să facă față unei birocrații excesivă, care face ca timpul  alocat consultației pacienților să fie consumat cu sarcini și rapoarte inutile”, spune deputatul liberal.

Un alt proiect inițiat de Antoneta Ioniță prevede acordarea de facilități fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, pentru dotarea cabinetului medical, o măsură care ar încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie și să fie motivați să practice această meserie și în mediul rural.

Antoneta Ioniță s-a dedicat Programului național de diabet zaharat, prin care aproximativ 3.600 de copii bolnavi de diabet beneficiază acum de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, de pompe de insulină cu senzori de monitorizare și de materialele consumabile aferente acestora, care le permit dreptul la o viaţă normală.

Am făcut cunoscută în Parlamentul României criza din spitalele brăilene, pe fondul subfinanțării sistemului sanitar și în condițiile în care 80% din buget reprezintă salariile personalului medical. În plus, finanțarea spitalelor prin intermediul consiliilor județene duce la o politizare excesivă a managementului sanitar, cu consecințe asupra modului în care se cheltuiesc resursele și așa puține. Am atras atenția că, atât la nivel național, cât și în județul Brăila, se perpetuează criza de medici specialiști. Dintr-un necesar de 56 de medici, estimat pentru următorii ani în județul Brăila, Ministerul Sănătății a aprobat repartizarea a doar 12 posturi, în ciuda solicitărilor Direcției de Sănătate Publică  Brăila, care a dorit, numai pentru 2018, 23 de noi medici rezidenți”, a atras atenția deputatul.

Medic de profesie, Antoneta Ioniță și-a dedicat activitatea parlamentară sistemului sanitar

Antoneta Ioniță s-a implicat și în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Serviciul Județean de Ambulanță. Deputatul solicitat răspunsuri la întrebări care țin de numărul insuficient de ambulanțe, de starea lor tehnică deficitară, vehiculele având prea multe sute de mii de kilometri ca să prezinte siguranță deplină atât pentru pacienți, cât și pentru personalul și voluntarii de pe ambulanțe.

Am făcut demersuri pentru înființarea, în municipiul Brăila, de centre de permanență medicală, care să funcționeze pe timpul nopții și la sfârșitul săptămânii, care ar ajuta pacienții și ar degreva Unitatea de Primiri Urgențe. Primarul de Brăila a refuzat această alternativă a medicinei primare, în condițiile în care activitatea medicală este decontată integral din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, iar eforturile municipalității ar fi presupus doar amenajarea unor spații pentru cabinete”, a mai adăugat Antoneta Ioniță.

Deputatul liberal a demarat o campanie de prevenție și de informare a locuitorilor din județul Brăila, atât în comunitățile rurale, cât și în mediul urban, ”Responsabilitate pentru sănătate”, un demers de conștientizare a brăilenilor că, până a ajunge la medic, fiecare trebuie să caute și să găsească un mod sănătos de trai, care să le ridice calitatea vieții și care să le prelungească existența.

Printre solicitările făcute la Ministerul Sănătății, Antoneta Ioniță a cerut răspunsul la o serie de întrebări privind alocarea fondurilor necesare pentru susținerea campaniei de vaccinare a tinerelor împotriva cancerului de col uterin și am solicitat un plan de măsuri concrete pentru implementarea unui program de vaccinare HPV eficient și funcțional.

Implicarea deputatului nu se oprește aici, anult trecut, Antoneta Ioniță a reușit, împreună cu un grup de colegi parlamentari, să elimine din legislație o prevedere prin care cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriile de specialitate și cabinetele stomatologice erau obligate să treacă, din 2019, printr-un proces excesiv de acreditare.

Am fost inițiator al legii prin care se dorește ca gărzile efectuate de medici și personalul medical să fie recunoscute ca vechime în muncă, indiferent dacă sunt efectuate la norma de bază sau la normele prin cumul. Este un timp de muncă neluat în calcul, ceea ce reprezintă o inechitate”, a declarat Antoneta Ioniță.

Pe plan local, deputatul a organizat diferite evenimente alături de Organizația de Femei a PNL Brăila

Deputatul liberal s-a implicat și în problemele sociale ale persoanelor persecutate politic, cele care au fost deportate sau au fost în prizonierat, precum și urmașii acestora. A militat pentru protecția Pilonului II de pensii și s-a implicat în campanii  de informare a cetățenilor cu privire la consecințele desființării acestuia și a reducerii procentului de contribuție.

În ceea ce privește activitatea politică locală, Antoneta Ioniță a organizat, la Cabinetul Parlamentar, împreună cu Organizația Fermeilor Liberale (OFL) și Fundația John Maxwell România, o conferință cu tema  „Nevoia de leadership în zona Brăila-Galati”, eveniment dedicat brăilenilor preocupați de dezvoltare personală și de problematica actuală.

Marile probleme ale sistemului sanitar rămân în continuare nerezolvate, în ciuda promisiunilor de tot felul. Voi continua să solicit găsirea unei soluții la criza medicamentelor generice, a medicamentelor ieftine, majoritatea de producție autohtonă, care riscă să dispară de pe rafturile farmaciilor din cauza taxei claw-back. Voi relua discuțiile cu producătorii de medicamente, dar și cu reprezentanții Ministerului Sănătății, chiar acum, în vacanța parlamentară, pentru că este nepermis ca pacienții care au nevoie de aceste medicamente, în marea lor majoritate bolnavi cronici sau persoane în vârstă, să nu aibă acces la tratament.

Situația medicilor aflați la început de carieră, care nu beneficiază de niciun ajutor din partea statului, astfel că preferă să plece în străinătate, dar și situația medicinei de familie, în ansamblul ei, sunt alte puncte nevralgice și trebuie pusă presiune pe actuala conducere a Ministerului Sănătății, pentru ca lucrurile să se apropie măcar de o normalitate.

Situația generală din România este una îngrijorătoare, vedem cu toții cum inflația crește, cum cifrele economice sunt tot mai contradictorii și ascund, de fapt, o prăbușire a economiei. Cred că societatea românească are nevoie de niște dezbateri pe fond, de niște clarificări, pe care actuala guvernare, din păcate, nu are capacitatea și dorința să le genereze, dar pe care noi, parlamentarii, avem datoria să le forțăm”, a declarat deputatul liberal Antoneta Ioniță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.