Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor – 25 noiembrie a fost marcată de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila prin activităţi de informare a doamnelor şi domnişoarelor privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de violenţă în cuplu, derulate sub sloganul „Perechea potrivită nu te bate!”.

În întreaga lume, începând cu această zi, se dă startul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei pe bază de gen”, care se finalizează la data de 10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului, şi în cadrul căreia instituţii publice, organizații non-guvernamentale, asociații și comunități pun în practică proiecte, activități, campanii ce au ca scop principal eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor.

Pentru a se alătura acestor demersuri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila vor derula activităţi de informare preventivă adresate femeilor, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, cu scopul de a le conştientiza referitor la importanţa identificării timpurii a semnelor unei relaţii abuzive, a cunoaşterii drepturilor pe care o victimă a violenţei domestice le are şi a instituţiilor la care poate apela pentru ajutor şi, cel mai important, la importanţa sesizării autorităţilor competente cu privire la situaţiile de abuz.

Pentru activităţile din data de 25 noiembrie, poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au ales o abordare inedită, care a stârnit interes şi a adus aprecieri din partea beneficiarelor. Astfel, pornind de la ideea care a stat la baza alegerii sloganului „Perechea potrivită nu te bate!”, şi anume că alegerile nepotrivite pot aduce suferinţă, aceştia au ales să se adreseze clientelor şi personalului magazinelor care comercializează încălţăminte, de pe raza municipiului Brăila. 

Poliţiştii au oferit informaţii despre actele de violenţă la care femeile ar putea fi supuse de partenerii de viaţă, modalităţile de sesizare a unor astfel de fapte, ordinul de protecţie provizoriu, dar şi despre posibilităţile de informare privind violenţa domestică, fiind popularizată aplicaţia de telefonie mobilă Bright Sky. 

Oamenii legii mulţumesc pe această cale personalului magazinelor de încălţăminte, care a înţeles importanţa acestui demers şi a ales să i se alăture prin introducerea de flyere cu recomandări în cutiile cu încălţăminte achiziţionate de femei.

Sursa: Realitatea de Braila