”Alege-ți cu grijă prietenii din online!”

O nouă campanile de prevenire a traficului de persoane a fost demarată săptămâna aceasta prin întâlniri ale poliţiştilor cu elevi ai Liceului Teoretic „Panait Cerna” şi ai Colegiului Economic „Ion Ghica” din municipiul Brăila.

Aceasta a fost iniţiată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila.

Campania se adresează liceenilor din judeţul Brăila şi se va derula sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive, în perioada noiembrie 2019 – aprilie 2020.

Activităţile de informare dedicate tinerilor urmăresc conştientizarea acestora cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane, cu accent pe rolul internetului în racolarea victimelor , şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în astfel de situaţii.

În cadrul întâlnirii, oamenii legii au discutat cu elevii despre principalele forme de manifestare ale traficului de persoane, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă şi etapele recrutării, rolul internetului şi, în mod deosebit, a reţelelor de socializare, în atragerea victimelor traficului de persoane, sfaturi pentru utilizarea fără riscuri a internetului, principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru a evita pericolul de a fi traficaţi, dar şi cum trebuie să procedeze atunci când sunt în pericol.

Elevii au primit informaţii şi despre instituţiile la care se pot adresa, numerele de telefon unde pot obţine informaţii generale despre fenomenul traficului de persoane, unde pot raporta un caz sau pot lua legătura cu un specialist: HELP-LINE 0.800.800.678 – serviciu naţional gratuit şi +4.021.313.3100 (apelabil şi din străinătate).

Un accent deosebit a fost pus de specialişti pe tehnica de recrutare a tinerelor de către reţelele de trafic de persoane prin metoda „loverboy”. În aceste cazuri, recrutorul identifică victima şi iniţiază o relaţie de prietenie cu aceasta, care, cu tact şi răbdare, se transformă într-o relaţie de iubire. Astfel, traficantul câştigă încrederea victimei, o îndepărtează treptat de părinţi, familie, prieteni, colegi sau profesori, cu intenţia de a rămâne singura persoană de referinţă din viaţa victimei.

”Loverboy-ul este carismatic, înţelegător, suportiv, astfel încât relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani. În tot acest timp, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o determină să facă orice îi cere. În numele iubirii şi al unui viitor comun, acesta lansează victima în reţeaua de trafic, promiţându-i că situaţia este doar una temporară, până când vor strânge suficienţi bani ca să scape de datorii sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este o minciună, deoarece scopul final este ca traficantul să se folosească de victimă ca de o „marfă” care poate fi împrumutată la nesfârşit şi apoi vândută” le-au spus polițiștii elevilor de la cele două licee brăilene.

Pentru siguranţa în mediul online, polițiștii i-au îndemnat pe elevi să ţină cont de următoarele aspecte:

  • Calitatea contează mai mult decât cantitatea. Fii selectiv(ă) în legătură cu persoanele pe care le adaugi ca prieteni pe reţelele de socializare. Ai în vedere faptul că acestea vor avea acces la datele tale personale.
  • Oamenii pot fi total diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet. Nu accepta să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o doar pe internet! Astfel poţi deveni victimă a traficului de persoane;
  • O poză face cât o mie de cuvinte. Ai grijă în ce ipostaze apari în fotografiile pe care le postezi pe internet; acestea pot fi preluate de  oricine şi folosite împotriva ta;
  • Pe internet, traficanţii urmăresc să câştige încrederea victimelor şi să le afle vulnerabilităţile, pentru a le manipula. Postează cât mai puţine date despre tine şi familia ta, nu oferi informaţii despre pasiunile/hobby-urile sau problemele tale personale!

Pentru a evita pericolul şi a nu deveni victimă a traficului de persoane, poliţiştii brăileni le recomandă tinerilor:

  • pe reţelele de socializare, să nu accepte cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosc şi în realitate;
  • dacă doresc să se întâlnească cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet, să anunţe părinţii anterior;
  • să nu posteze pe internet fotografii în ipostaze indecent, pentru că acestea pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, împotriva lor sau a celor apropiaţi;
  • să anunţe familia cu cine, unde şi cum vor să plece din ţară;
  • să stabilească o parolă, pe care să o folosească în convorbirile cu părinţii, dacă au probleme;
  • anterior plecării, să afle numărul de telefon al reprezentanţei diplomatice a României din ţara unde urmează să se deplaseze;
  • să nu dea nimănui actele lor de identitate, cu excepţia oamenilor legii (poliţişti, jandarmi);
  • să realizeze mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi să le păstreze în diferite locuri.

Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.