Amenzi date de ITM Brăila unor firme de construcții și de reparații auto

Inspecția Muncii a dispus în perioada 18-23 mai 2020 efectuarea de controale în cadrul «Campanie naționale pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor, precum și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă».

„Obiectivele campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarată și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a  prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă; conștientizarea angajatorilor și angajaților în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatori, a prevederilor legale; aplicarea și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19”, a declarat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Acesta a precizat că în perioada 18-23 mai a.c., au fost efectuate 100 de controale la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcții cod CAEN – 41,42,43 și întreținerea și repararea autovehiculelor cod CAEN-4520.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate sanctiuni contravenționale în valoare totala de 215.000 lei. Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sau ale caror CIM nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat, au fost sancționați 6 angajatori, fiind identificate 11 persoane în această situație. Valoarea totală a amenzilor a fost de 200.000 lei. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă s-au aplicat sancțiuni de 6.000 lei, iar pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr.905/2017-privind registrul general de evidenţă a salariaţilor au fost aplicate amenzi în valoare de 5.000 lei. Neutilizarea echipamentelor individuale de protecție a dus la aplicare unor amenzi în valoare de 9.000 lei. 

”Referitor la activitatea de control din cadrul compartimentului SSM au fost urmarite suplimentar fata de dispozitiile Legii nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si dispozitiile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si HG 3577/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2  şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate  în muncă, pe perioada stării de alertă” a declarat inspetorul șef al ITM Brăila. 

Potrivit șefului ITM Brăila, inspectorii de muncă au constatat că angajatorii controlați au luat măsuri cu privire la acordarea de măști de protecție și au asigurat substanțe dezinfectante și au modificat programului de lucru la angajatori cu mai mult de 50 de salariați care își desfășoară activitatea în aceeași incintă, realizându-se triajul epidemiologic conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.