Bani mai puțini pentru administrațiile locale

Astăzi dimineață, consilierii județeni brăileni au fost convocați în ședință extraordinară pentru aprobarea a trei proiecte de hotărâre. Cele 3 proiecte vizau sumele alocate pentru primăriile din județul Brăila din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugată destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, a procentului de 20% din cota de 18.5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, precum și sumele din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2020, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unitățile administrativ teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

La ședință au fost prezenți 24 de consilieri județeni, din cei 32 aflați în funcție la această dată. Au lipsit: George Turiac (ALDE), Viorel Botea (PMP), Marian Căpățână (independent), Cătălin Iordache (PND), Carmen Bănică (PSD), Dănuț Lungu, Alexandru Dănăilă și Ovidiu Nechita (toți PNL).

În conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2020, suma alocată pentru județul Brăila este de 8.094, urmând ca anul următor aceasta să scadă la jumătate, iar pentru anii 2022 și 2023 aceasta să se mențină la nivelul anului 2021.

Conform referatului de aprobare pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugată destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, sumele alocate CJ Brăila vor fi utilizate pentru lucrări de întreținere pe timp de vară a drumurilor județene. Aceste sume vor fi completate cu sume din veniturile proprii ale Consiliului Județean.

Conform deciziei șefului AJFP Brăila, Consiliul Județean Brăila a repartizat către UAT-urile din județ un procent de 20% din cota de 18.5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anii 2021-2023. Pentru anul 2021 suma care a fost împărțită a fost de 19.529 mii lei, iar în anul 2022 suma totală va fi de 13.959 mii lei, iar în 2023 suma va fi de 13.725 mii lei.

Al treilea proiect votat în unanimitate de către consilierii județeni a fost cel privind repartizarea sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2020, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unitățile administrativ teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat și din sume defalcate din taxa pe valoare adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Suma distribuită a fost de 27.316 mii lei. Din această sumă, 20.677 mii lei au fost împărțite către primăriile comunale, 3725 mii lei către primăriile celor 3 orașe, iar Primăriei municipiului Brăila i-a fost repartizată suma de 2.914 mii lei.

Cea mai mică sumă a fost de 428 mii lei către Primăria Chiscani, iar cea mai mare sumă pentru o comună este de 578 mii lei pentru Primăria Surdila Greci.

Primăria Făurei a primit 1.045 mii lei, Primăria Ianca a primit 1.422 mii lei, iar Primăria Însurăței a primit 1.258 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.