Birocrația și modul ineficient de distribuire a tratamentului pentru bolnavii diagnosticați cu scleroză multiplă, îi pune pe acești oameni în situații dintre cele mai neplăcute

În calitate de parlamentar de Brăila, dar și de medic, deputatul PNL Antoneta Ioniță supune atenției situația pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă, o boală neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central și provoacă dificultăţi în controlul muscular, în echilibru, tulburări de vedere şi ale funcțiilor mentale.

Deputatul Antoneta Ioniță consideră că modul în care ministrul Sănătății înțelege să-i trateze pe acești bolnavi este unul greu de înțeles și de acceptat.

Din discuțiile purtate cu mai mulți brăileni care suferă de scleroză multiplă știu că ei sunt supuși la un adevărat calvar, al drumurilor pe care trebuie să le facă o dată la trei luni, la București, pentru a-și putea primi tratamentul. Și nu este vorba doar despre pacienții din Brăila, ci despre toți bolnavii, din toată țara, înscriși în Programul Național de Tratament al Bolilor Neurologice. Dincolo de chinurile fizice pe care le provoacă un astfel de drum, care durează câteva ore bune, bolnavii reclamă inclusiv costurile pe care le suportă pentru transport, atât până la București, cât și de la tren la spital, dar și faptul că așa-zisa internare de o zi, care ar trebui să presupună un consult medical și analize nu se realizează nici măcar formal. Totul se rezumă doar la o rețetă pe care o asistentă le-o înmânează pacienților și numai lor, fiind exclusă prezența unui aparținător fără probleme de sănătate și pentru care drumul nu ar reprezenta o dificultate majoră. În plus, bolnavii de scleroză multiplă se plâng că, din cauza aglomerației, stau la cozi infernale și sunt tratați de personalul medical într-un mod disprețuitor” spune Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean spună că este de presupus că schimbarea modului de abordare a acestui program național ar avea beneficii atât pentru pacienții diagnosticați cu această boală, cât și pentru personalul medical, care trebuie să facă față cazurilor venite din toată țara.

Aceasta îi cere ministrului Sănătății să spună când va lua decizia de a renunța la inutila birocrație și la ineficientul mod de distribuire a tratamentului pentru scleroza multiplă, care îi pune pe acești oameni în situații dintre cele mai neplăcute.

”Pacienții doresc să fie monitorizați periodic prin controale anuale, realizate în unităţile de diagnosticare a sclerozei multiple, dar prescrierea medicamentelor să poată fi făcută de medici neurologi desemnați în cadrul acestui program, în localitățile de reședință. În cazul în care acest lucru nu este posibil, pacienții ar trebui lăsați să poată opta pentru cel mai apropiat spital sau clinică de la care să poată ridica rețeta pentru tratament și unde să beneficieze în mod real de internarea de o zi, de investigații și de consult de specialitate.” a spus deputatul Antoneta Ioniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.