Președintele PMP Brăila, profesor Viorel Botea, fost inspector școlar general la ISJ Brăila, nu este de acord cu prelungirea vacanței de primăvară pe durata întregii luni aprilie și consideră că autoritățile se înșeală, dacă acestea cred că în luna mai rata incidenței cazurilor de COVID va scădea suficient de mult, încât să permită reluarea cursurilor la clasă.

Viorel Botea a spus că această vacanță de 4 săptămâni în luna aprilie nu este decât un ”sprijin pentru pandemie”

„În această perioadă în care sunt sărbătorile Pascale atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși, mișcarea oamenilor va fi cu siguranță, indiferent de restricțiile care se vor impune, destul de mare. Faptul că elevii vor fi în vacanță și nu vor fi la școală nu face altceva decât situația să fie tot ma îngrijorătoare știind faptul că elevii sunt printre principalii factori de transmitere a virusului. Pandemia nu va avea vârful în luna aprilie, ci la în luna mai și începutul lunii iunie. Aceste sărbători nu vor face altceva decât ca aceștia să se întâlnească în diverse reuniuni familiale sau între prieteni. În plus, prin această vacanță de 4 săptămâni nu face altceva decât să iasă elevii din ritm. Mai mult decât atât, dacă eu întrerup această activitate timp de o lună de zile, de unde știu că în luna mai voi putea desfășura activitatea fizică, la clase, din nou?

Lucrurile sunt foarte complicate. Este foarte greșită această idee; această vacanță nu ar trebui să existe decât așa cum a fost prezentată la începutul anului, iar în cele două săptămâni elevii claselor  terminale pot să vină fizic la școală, iar elevii celorlalte clase de gimnaziu și liceu puteau să facă ore online. De altfel, multe școli au Săptămâna «Școala altfel» în această perioadă.

Eu spun aceste lucruri în calitate de profesor care știe ce înseamnă clasa a VIII-a și a XIII-a. Acum, în această perioadă, se desfășoară activități specifice, activități  de evaluare, activități prin care se recapitulează materia specifică examenelor, deci nu mai era o foarte mare presiune pe elevi decât în ceea ce privește obiectele specific examenelor naționale. Cele două săptămâni pot reprezenta un avantaj enorm pentru clasele terminale, în recuperarea materiei pierdute în perioada anterioară” a spus liderul PMP Brăila.

Astăzi, Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie (2 aprilie – 4 mai), cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru Paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis, de asemenea, ca examenele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat să se desfășoare la datele stabilite inițial, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, fără a se face ore de recuperare.

Așadar, potrivit deciziei luate astăzi de Ministerul Educației, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:

*Pentru elevii din clase non-terminale: 2 aprilie – 4 mai

*Pentru elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a): 2-11 aprilie, respectiv 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic – 4 aprilie; Paștele Ortodox – 2 mai)

*Evaluarea Națională va avea loc între 22 și 25 iunie, iar Bacalaureatul între 28 iunie și 1 iulie.

Sursa: Realitatea de Braila