Încă din 2018, brăilenii au făcut sesizări către Garda de Mediu Tulcea cu privire la mirosul greu care vine dinspre Smârdan și acoperă toată Brăila. Inclusiv administrația locală din Brăila a solicitat un control mai amănunțit la societatea SC Cazacioc&co SRL, societate care s-ar face vinovată de aceste mirosuri.
Garda de Mediu Tulcea spune însă că aceste sesizări nu se confirmă. Ultimul control a fost în luna septembrie 2019.

Întrucât nu au fost constatate neconformități, aspectele prezentate în sesizare nu se confirmă, la data inspecției”, este răspunsul pe scurt, dat de șeful Comisariatului Gărzii de Mediu Tulcea, Acceleanu Nicolae, la un raport efectuat de comisarul Ifrim Costel.

Același răspuns l-a primit și Primăria Municipiului Brăila când, la sesizarea mai multor brăileni, a făcut o solicitare scrisă către Garda de Mediu Tulcea.

Am făcut mai multe solicitări, atât Primăria Brăila cât și cetățenii, iar răspunsul a fost același. Garda de Mediu Tulcea spune că informațiile nu se confirmă”, a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

Redactorii realitateadebraila.net au intrat în posesia unui răspuns pe care îl oferă Garda de Mediu Tulcea, unui brăilean care a făcut o sesizare, după ce aerul din municipiu a devenit foarte greu de respirat.

În urma faptului că brăilenii se plâng constant de mirosul greu care acoperă zone mari ale municipiului, angajații Gărzii de Mediu din Tulcea au trimis un raport care conține date meteo și geografice, declarând, fără a vedea situația la fața locului, faptul că sesizările nu se confirmă.

Anul trecut am făcut două sesizări la Garda de Mediu. Nimeni nu știe de unde vine acest miros. Ne este frică să nu ne îmbolnăvim. Miroase a animal mort peste tot, unde mergi în Brăila. Vara nici nu poți să dormi cu geamul deschis. Cineva este vonovat. Mirosul ăsta este clar că vine de undeva, dar știți cum este, la noi totul se mușamalizează”, a declarat Radu Constantin, brăilean care locuiește chiar în zona Palatului Administrativ, din Brăila.

În concluzie, primarul spune că Garda de Mediu ar trebui să ia măsuri, Garda de Mediu spune că mirosul nu se confirmă, iar brăilenii sunt condamnați să respire un aer cel puțin urât mirositor, dacă nu și toxic, având în vedere persistența și aria lui de acoperire.