Brăila sărbătorește Ziua Turciei

Republica Turcia sărbătoreşte marți, 29 octombrie, Ziua naţională, marcând astfel 96 de ani de când ţara a fost proclamată republică, sub conducerea lui Mustafa Kemal, supranumit „Atatürk” – tatăl tuturor turcilor.

Ziua Republicii este o sărbătoare națională marcată pe 29 octombrie în Turcia și Republica Turcă a Ciprului de Nord  dedicată aniversării proclamării republicii în 1923 de către Marea Adunare Națională a Turciei.

Primăria Municipiului Brăila în colaborare cu Comunitatea Turcă din Brăila, Palatul Copiilor și Elevilor și Grupul Steluțe Dunărene organizează marți, 29 octombrie, de la ora 16.00, diverse momente care să marcheze acest eveniment la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Brăila.

La evenimente participă elevi de la specializarea turism ai Colegiului Economic ”Ion Ghica” și Liceului Tehnologic ”Edmond Nicolau”.

Iurfet Mocanu, vicepreședinte al Comunității Turcilor din Brăila, va deschide evenimentul dedicat împlinirii a 96 de ani de la întemeierea Turciei moderne și despre faptul că până astăzi, Republica Turcia işi continuă existența în conformitate cu principiile de bază ale republicii proclamate pe 29 octombrie 1923.

Reformele lui Atatürk au fost reprezentate de o serie de măsuri politice, juridice, culturale, sociale și economice. Mișcarea reformatoare a început cu modernizarea constituției, prin promulgarea noii legi fundamentale în 1924, și a continuat cu promulgarea unor legi de inspirație europeană, adaptate la nevoile noii republici. Au urmat modernizarea administrației publice și a sistemului de învățământ. Ca parte a reformelor a fost promovată dezvoltarea industriei, fiind folosite, în acest scop, mijloace precum ar fi înființarea întreprinderilor și băncilor de stat. Esența acestor reforme era credința conform căreia societatea turcă trebuie să se occidentalizeze atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere cultural, aceasta fiind singura șansă pentru modernizare.

Steliana Ion, coregraf în cadrul Palatului Copiilor și Elevilor, a pregătit mai multe momente de dans specific turcesc. De remarcat este faptul ca grupul de dans va reinterpreta, în costume specific turcești, dansurile tradiționale, dar și cele moderne ale turcilor, dansuri pe care le regăsim la orice petrecere tradițională.

Grupul Stelute Dunarene, condus de profesoara Liliana Toader, a pregatit piese în limba turcă, dar și engleză.

La final, toți participanții vor primi stegulețe cu drapelele Turciei și României, realizate ca semn de colaborare între cele două state moderne, dar și dulciuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.