În perioada 02 noiembrie – 10 decembrie 2020, poliţiştii derulează la nivel naţional o campanie de informare a publicului larg cu privire la aplicaţia Bright Sky.

Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.

Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, fiind disponibilă în AppStore și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și despre măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române (www.politiaromana.ro) la secțiunea Prevenire/Violență domestică și pot fi accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

Aplicaţia conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. În plus, funcţia de jurnal este un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

Imagine

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentPonta, prins că-și face campanie cu calendare ortodoxe. Reacția fermă a Patriarhiei
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 114. Partea bună a pandemiei: au fost curățate autobuzele STB, în sfârșit