Centru specializat destinat minorilor care săvârșesc fapte penale și nu răspund în fața legii

Având în vedere cazurile de violență juvenilă înregistrate la nivelul municipiului Brăila în ultima perioadă, în contextul prevederilor Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc a considerat necesară urgentarea înființării unui centru specializat de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului destinat minorilor care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal.

În acest sens, la Instituția Prefectului-județul Brăila a fost convocată, miercuri, 12 februarie a.c. o ședință extraordinară a Comisiei Județene privind Incluziunea Socială, unde a fost supusă dezbaterii avizarea consultativă a planului de acțiune privind serviciile sociale administrate de către DGASPC Brăila.

Cu alte cuvinte, dacă până acum, în județul Brăila nu exista o soluție reală pentru gestionarea, pe termen lung, a cazurilor de infracționalitate juvenilă astfel încât, copiii agresori care nu răspund penal, să nu revină pe străzi și să facă noi victime, joi, 13 februarie a.c.,  în cadrul unei ședințe a Consiliului Județean Brăila a fost aprobată înființarea unui centru specializat destinat acestei categorii de minori în cadrul DGASPC Brăila.

Pe marginea acestui subiect s-a discutat mult săptămâna aceasta cu directorul DGASPC Brăila, Consiliul Județean și reprezentanți ai Primăriei Brăila și am convenit să accelerăm procedura de înființare a unui centru specializat pentru monitorizarea copiilor care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal, o soluție care exista deja la nivel național, dar la un nivel extrem de restrâns. Sigur că, astfel de schimbări nu se produc peste noapte, dar cu mici eforturi, primul și cel mai important pas a fost făcut”, a declarat prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc.

Asta înseamnă că minorii care au săvârșit o faptă penală și nu răspund penal, nu doar ca vor fi monitorizați  într-un centru specializat, dar vor beneficia și de servicii destinate protecției copilului.

Infracționalitatea juvenilă, ca multe alte probleme majore de interes comunitar nu trebuie să ducă la o concurență între instituții, ci la o colaborare mai strânsă a acestora”, a declarat prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc.

În decursul anului 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila au fost înregistrate 86 de sesizări de infracționalitate juvenilă, din care 9 sunt cu antecedente. Interesant este faptul că din cei 86 de minori care au săvârșit fapte penale și care nu răspund în fața legii, 17 sunt fete. Cei mai mulți dintre ei au vârsta cuprinsă între 10 și 13 ani, 65 de copii. Dintre cei cu antecedente, 4 sunt pentru furturi, dintr-un total de 49, iar 17 sunt pentru lovire și alte violențe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.