Cereri cu peste 50% mai mari de vaccin antigripal decât în anii precedenți

Cereri cu peste 50% mai mari de vaccin antigripal decât în anii precedenți
Cereri cu peste 50% mai mari de vaccin antigripal decât în anii precedenți

Cererea de vaccin antigripal în județul Brăila a crescut extraordinar de mult în acest sezon de iarnă, comparativ cu iernile anterioare. O persoană internată la Spitalul Județean de Urgență Brăila, la secția ATI, cu stare gripală, dar care avea şi alte afecţiuni medicale, a decedat. În acest caz rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino nu au sosit să confirme existenţa virusului gripal agresiv. 

Majoritatea farmaciilor din Brăila au rămas fără vaccin antigripal pe stoc, pentru prima oară după foarte mulţi ani. Clienţii au dat năvală în ultimele săptămâni şi au cumpărat dozele de imunizare, de teama gripei care face ravagii în ţară.

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a rămas cu stocul gol de circa o lună, iar în cabinetele medicilor de familie mai existau doar câteva zeci de doze. Media în anii trecuți era de 20.000 de persoane vaccinate pe an, iar acum cifra a depăşit 30.000 de persoane, potrivit DSP Brăila.

DSP Brăila a transmis ieri o informare cu recomăndari pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

”Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea este recomandată începând din luna octombrie și se poate efectua pe tot parcursul sezonului de gripă. Pentru a dezvolta anticorpi protectori sunt necesare două săptămani după vaccinare. Evitați aglomerările umane. Evitați contactul cu persoanele bolnave. Nu se recomandă vizitarea bolnavilor sau suspecţilor de gripă. Spălați mâinile cu apă și săpun după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius). Bolnavul își va acoperi gura și nasul cu un șervețel atunci când strănută sau tuseste. Nu se reutilizeaza batistele sau șervețele de unică folosință. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul. Este recomandată aerisirea frecventă a încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade °C”, spun cei de la DSP Brăila.

La nivel naţional, numărul deceselor din cauza virusului gripal agresiv a ajuns la 39, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

La Brăila, două persoane au fost internate în Terapie Intensivă, pe fondul gripei combinate cu alte afecţiuni medicale. Unul dintre pacienți, în vârstă de 42 de ani, şi-a revenit, iar starea de sănătate a evoluat favorabil, în timp ce rezultatele de la Institutul Cantacuzino au arătat că este vorba despre o gripă clinică.

Cealaltă persoană, în vârstă de 49 ani, a decedat. Potrivit DSP, rudele au refuzat necropsia, astfel că nu se mai poate stabili dacă a existat sau nu virusul gripal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.