Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Iulian Chiriac, a anunţat astăzi că intenționează să înceapă testarea pentru COVID-19 a personalului medical din prima linie din Brăila, cu aparatul REAL TIME PCR donat de compania care administrează Insula Mare a Brăilei.

Potrivit lui Chiriac, aparatul donat spitalului a realizat până acum doar testări pentru persoane suspecte de coronavirus, dar se doreşte testarea cu el şi a personalului medical din spital.

„Am acreditat laboratorul, iar ultima dată când am vorbit cu managerul Spitalului Judeţean făcuse 14 testări. Aparatul respectiv face 48 de probe în 12 ore. Se poate lucra şi noaptea, deci putem face 96 de probe în 24 de ore. Eu zic că sunt arhisuficiente pentru judeţul Brăila. În momentul de faţă, sunt 1.700 de teste şi au consumat circa 30, cu tot cu cele folosite pentru verificări. Avem teste suficiente, avem şi un acord cadru semnat de spital cu o firmă producătoare pentru încă 6.000 de teste, deci teste ar fi. Îmi doresc să fie testat şi personalul medical şi administrativ din centrele Direcţiei de Asistenţă Socială. Voi avea o discuţie şi cu primarul, pentru că şi aceşti oameni intră foarte mult în contact cu persoane vârstice şi dorim să nu avem un astfel de focar„, a declarat Iulian Chiriac.

Preşedintele CJ Brăila a declarat că a avut discuții cu firma producătoare pentru a achiziționa un alt aparat PCR Real Time pentru Spitalul Judeţean, din banii alocați de la bugetul Consiliului Judeţean, dar acesta ar putea fi livrat abia în toamnă.

Președintele CJ Brăila a declarat că medicii de laborator doresc un aparat cu care să determine viremia, adică un aparat care indică procentul în care pacientul este contaminat:, iar medicul să poată da un tratament adecvat nivelului infectării.