Chiriac îi cere lui Boboc să nu-și asume merite pentru înființarea centrului de reintegrare a copiilor care comit fapte penale și nu răspund penal

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac a declarat într-o postare pe o rețea de socializare că prefectul Cătălin Boboc nu trebuie să-și asume nici un merit pentru înființarea Centrului de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspund penal.

 

Acest centru a fost înființat în urma unui proiect de hotărâre adoptat în ședința CJ Brăila din 12 februarie și va funcționa DGASPC Brăila, având în vedere evenimentele recente în care doi minori au fost implicați în fapte de agresiune, dar și numărul tot mai mare de cazuri de delicvență juvenilă. 

Chiriac spune că a considerat necesară identificarea, în cel mai scurt timp, a soluțiilor în vederea înființării unui serviciu specializat unde acești copii să beneficieze de reeducare dar și suport, iar la acest moment, Consiliul Județean, instituția în subordinea căreia se afla DGASPC Brăila și singura care poate să decidă în acest sens, urmează calea legală ca în cel mai scurt timp acest centru să poată fi pus in funcțiune.

”În urma votului obținut în plenul celei mai recente ședințe de CJ, când s-a aprobat înființarea acestui Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale, am creat premisele necesare pentru ca DGASPC să realizeze toate procedurile legale privind licențierea serviciului, angajarea de personal si achizitia de servicii conexe. Contrazic declarațiile apărute recent cum că nu a existat o soluție reală pentru gestionarea acestor situații delicate. A fost identificată încă de la sfârșitul anului trecut, dar nu a fost o urgență printre proiectele CJ întrucât majoritatea tinerilor care au săvârșit fapte penale s-au reabilitat în sânul familiei, fără să se impună internarea lor într-un centru specializat. Iar acum, deși suntem nevoiți să ne confruntăm cu un buget redus, voi face tot posibilul ca acest proiect să fie dus până la capăt și într-un timp foarte scurt. Delicvența juvenilă constituie o problemă socială complexă, care nu se rezolvă stând pe margine și arătând cu degetul. Este în mâinile noastre să luăm atitudine, să protejam victimele, dar și să ajutăm la redresarea acestor tineri. Îl rog pe domnul prefect să nu-și mai aroge ideea acestui proiect. Meritele sunt ale oamenilor care muncesc constant, zi și noapte, pentru această idee care tot lor le aparține” a spus președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Reacția acestuia vine după ce prefectul Cătălin Boboc a încercat să-și asume meritul înființării acestui centru.

Accesul beneficiarilor în acest centru se realizează în baza sesizărilor Parchetelor de pe lângă tribunale sau judecătorii, actelor de stare civilă, acte ale situației școlare, evaluarea psihologică, anchetă socială și a documentelor prin care s-a dispus măsura de proteție. Acest centru va funcționa cu un personal format din 23 de angajați și voluntari, pentru care urmează să se facă angajări. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.