Consiliul Județean Brăila a aprobat în ședința de marți, 31 august, un proiect de hotărâre pentru tăierea și valorificarea a 1079 arbori de pe marginea a patru drumuri județene. Volumul brut de masă lemnoasă ce ar urma să rezulte erste de 3309,27 mc.

Arborii sunt amplasați pe aliniamentul drumurile județene DJ 202D (Scorțaru Nou – DJ 202A), DJ 255A (Muchea-Traian), DJ 221B (Brăila-Vădeni) și DJ 212A (Brăila-Mărașu). Copacii au depășit vârsta maximă a duratei normale de vegetație, periclitând siguranța și circulația pe drumurile județene.

Potrivit proiectului de hotărâre, pentru tăierea celor 1.079 de arbori și valorificarea masei lemnoase se va organiza o licitație publică cu strigare, cu preselecție, la care pot participa agenții economici atestați pentru activitatea de exploatări forestiere, care fac dovada că dispun de mijloacele materiale și financiare precum și de forță de muncă specializată. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a masei lemnoase se va face în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la data licitației, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 120 zile de la data semnării ordinului de începere.

Prețul de pornire al licitației este de 49 lei/mc pentru lotul DJ 221B (Brăila-Vădeni) și DJ 212A (Brăila-Mărașu) și de 56 lei/mc pentru lotul DJ 202D (Scorțaru Nou – DJ 202A), DJ 255A (Muchea-Traian).

Consilierul PNL Dănuț Lungu a solicitat ca după tăierea acestor arbori să se treacă la plantarea unui număr egal de puieți. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 29 de voturi, doi consilieri fiind absenți motivat de la această ședință, Andreea Pascale și Marian Căpățână. 

Sursa: Realitatea de Braila