În perioada ianuarie – decembrie 2019, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 21.364 proceduri de achiziție publică.

 

Dintre aceste proceduri, aproximativ 16% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conțin 90.003 contracte subsecvente (loturi).

Mai mult decât atât, în aceeași perioadă au fost emise 40 avertismente de integritate în valoare totală de 618,9 milioane lei (aprox. 129,5 milioane euro).

În perioada octombrie – decembrie 2019, Agenția Națională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 6.233 proceduri de achiziție publică.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 15% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conțin 24.499 de contracte subsecvente (loturi).

Mai mult decât atât, în perioada octombrie – decembrie 2019 au fost emise 15 avertismente de integritate în valoare totală de 19,1 milioane lei (aprox. 4 milioane euro).

Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând ministere, instituții publice de la nivel central și local, unități administrativ-teritoriale, regii autonome, precum și companii/societăți comerciale la care statul este acționar majoritar.

Dintre acestea, în aproximativ 97% din cazuri, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri, ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. În 4 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agenția Națională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situația în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictului de interese.

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date și informații cu privire la 1.505 autorități contractante, 7.226 de operatori economici și 143.969 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

Articolul precedentGarbine Muguruza a învins- o pe Simona Halep la Melbourne
Articolul următorDragomir spune că vremea bună permite continuarea lucrărilor la asfaltarea unor străzi și montarea bordurilor