Consilierii județeni Botea și Mortu au venit cu propunerea ca banii necheltuiți pe Programul lapte-corn să fie relocați pentru achiziția de tablete pentru elevi

La finalul ședinței Consiliului Județean din 30 aprilie, președintele Iulian Chirac a vorbit despre o inițiativă rezultată în urma unor discuții cu actualul inspector școlar general, Viorel Botea, și cu un fost inspector școlar general, Viorel Mortu, ambii consilieri județeni în funcție. 

Chiriac a spus că în urma acestei discuții a rezultat o inițiativă ca toți banii necheltuiți de la suspendarea cursurilor până în prezent în Programul ”Lapte-corn-măr” să fie relocați pentru achiziționarea a peste 2000 de tablete destinate elevilor din municipiu și județ care nu au posibilități de a participa la activitățile școlare online. Președintele CJ a spus că va trimite o solicitare Guvernului Orban și Ministerului Agriculturii, ca toți acești bani care nu sunt cheltuiți să îi relocăm pentru achiziția a peste 2000 de tablete destinate elevilor.

Noi facem proiectul de hotărâre inițiat de domnul inspector Botea și de domnul profesor Mortu sau de cine vreți dumneavostră. Important este să avem răspunsul clar și ferm de la Guvernul Orban, să ne lase ca acești bani necheltuiți în aceste două luni, pe acest program, să-i redistribuim către achiziția de tablete și o să facem proiectul de colaborare cu ISJ, iar ISJ să facă achiziția și distribuirea acestor tablete. Sunt banii județului, sunt banii copiilor, pe care trebuie să-i folosim” a spus Chiriac.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Viorel Botea, a spus că la data de 19.03.2020 a trimis o informare către Ministerul Educației și Cercetării, în care am precizat că la momentul acela, din informațiile primite de la școli, din cei 42.657 de elevi, erau 3003 elevi care nu aveau acces la internet și nu aveau tablete sau laptopuri sau orice mijloace performante de realizarea activităților online.

Luni, doamna ministru al educației Monica Anisie a cerut tuturor inspectoratelor școlare o situație clară, pe fiecare școală, privind numărul elevilor care nu au acces la orele online. După primirea acestei situații, voi informa Consiliul Județean vis a vis de numărul elevilor care nu au posibilitate de acces la activitățile online. Doresc să facem acest lucru pentru că această pandemie poate continua și la începutul noului an școlar sau în decursul anului școlar viitor și ca atare, am considerat că este foarte important ca o astfel de inițiativă, sub toate formele posibile legale, să fie realizată. În acest mod, toți elevii vor avea acces la internet” a spus Viorel Botea, care a adăugat că din informațiile pe care le are până în prezent ar fi și 43 de cadre didactice care nu au la dispoziție un calculator pentru a ține orele online.

Consilierul județean Mihai Chirsanov, director la Școala Al. S. Puskin din Brăila, a intervenit și a spus că predarea online este destul de dificil .

Știu că pe data de 15 aprilie, Senatul României a votat completarea legii cu această prevedere privind predarea cursurilor online. Deci s-a creat cadrul legislativ pentru predarea lecțiilor online. Apropo de acest subiect, noi am primit niște instrucțiuni, care se spune cam așa: «Inspectoratele școlare colaborează cu autoritățile administrației publice județene și locale, în vederea asigurării echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ». Eu cred că a venit timpul ca toate școlile românești să împrospăteze baza materială a calculatoarelor, pentru că noi, majoritatea, am rămas la nivelul anului 2006, când în urmă unei greve generale, toate școlile din România au primit calculatoare noi atunci, bune la vremea respectivă, dar care sunt complet depășite acum. Ne trebuie un program guvernamental pentru ca toate școlile din României să beneficieze de calculatoare noi, funcționale” a spus Chirsanov.

Vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu a tăiat un pic din elanul colegilor, spunând că va fi dificil și de durată cumpărarea unor echipamente electronice cu banii de la Programul lapte-corn.

Banii pentru produsele aferente Programului „Lapte-corn”care se distribuie în școli se decontează prin APIA, sunt bani europeni, nu putem dispune de ei acum. Putem avea o inițiativă proprie, pe banii pe care îi avem acum în bugetul CJ. Trebuie avut în vedere o solicitare certă și fundamentată din partea ISJ și atenție, cele 2000 de tablete vor însemna o sumă apreciabilă, ceea ce înseamnă că nu putem merge pe proceduri simplificate, iar termenul de 20 de zile nu este realist. Ca și inițiativă, o putem avea strict pe banii CJ. Dacă e vorba de banii de la APIA, o putem face doar dacă va fi o normă publicată de Guvern în acest sens” a spus Ionel Epureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.