Consilierii municipali au aprobat în ședința extraordinară din 14 ianuarie implementarea proiectului ”Piața de pește”. Proiectul a fost aprobat cu votul tuturor celor 25 de consilieri municipali prezenți. Cei doi consilieri absenți au fost Doinița Ciocan (PSD) și Alexandru Bașno (PNL). 

Consilierii au aprobat srudiul de fezabilitate, devizul general precum și indicatorii tehnico-economici aferent proiectului pentru care se solicită finanțarea Programului pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 în cadrul FLAG. Valoarea proiectului este de 1.848.436,63 lei, inclusiv TVA, din care valoarea fără TVA este finanțată din fonduri europene, iar TVA-ul va fi finanțat de Ministerul Agriculturii, după cum a preizat directorul de la achiziții, Marius Surdu.

Construcția pentru Piața de Pește urmează să se facă pe locația unde acum își desfășoară activitatea comercianții de produse textile, care urmează să fie relocați odată cu începerea lucrărilor.

Suprafața unde se va construi viitoarea Piață de pește este de 1478 mp, din care 453,03 mp va fi construcția efectivă a clădirii. de asemenea se vor crea 31 de locuri de parcare pentru comercianții pieței și pentru clienți și un spațiu verde de 9 mp.

Consilierul PNL Costel Petrică Popa a spus că un astfel de proiect a mai fost discutat și la începutul anilor 2000 atât în CLM cât și în CJ, dar nu a fost implementat.

Interesant proiectul acesta de hotărâre, mai ales că are și avizele de la comisiile 1 și 2 din care fac și eu parte, dar n-am fost la comisie, asta e…nu am fost invitat, dar.. în fine. Nu discutăm asta. Dar mă uimește altceva. de ce atâta grabă? Pentru că din câte știu eu Piața de pește a fost un proiect intens dezbătut atât în Consiliul Județean cât și în Consiliul Local Municipal. Dar nu era ministrul agriculturii domnul Petre Daea atunci. Probabil de asta nu s-a putut face nimic de atâția ani. Într-adevăr, e foarte important acuma să avem o Piață de Pește, chiar dacă se aduce foarte mult pește din alte țări” a spus Petrică Popa.

Marius Surdu a spus că linia de finanțare pentru astfel de proiecte s-a deschis pe 15 octombrie 2019 și urgența aprobării acestui proiect vine de la faptul că 15 ianuarie 2020 este ultima zi de depunere a proiectelor de finanțare.

Întrebat de consilierul PNL Sorin Ioniță dacă nu cumva această Piață de pește va avea soarta celei de la Tulcea, primarul Dragomir a replicat că în urma studiilor făcute piața va fi un succes pentru că peștele care va fi vândut aici provine din Dunăre și din râuri, dar și din acvacultură. Dragomir a spus că la Brăila magazinele de pește funcționează și lumea cumpără pește, care ar reprezenta garanția că această piață va funcționa. Pe lângă vânzarea peștelui vor fi și zone de acvaristică.

Primarul Marian Dragomir a spus că și faptul că Festivalul Peștelui desfășurat anul trecut, care a fost un succes, este un alt indiciu că Piața va funcționa.