Contre primar-prefect pe tema pazei în jurul școlilor din municipiu

Primarul municipiului Brăila, social democratul Viorel Marian Dragomir a postat pe rețelele de socializare o replică la declarațiile făcute zilele trecute de prefectul Cătălin Boboc, tot pe rețelele de socializare, care anunța ca i-a propus primarului să se folosească politiștii locali pentru paza unităților de învățământ, în special pentru cele vulnerabile.  Reacția prefectului a venit în urma incidentului întâmplat săptămâna trecută în fața Colegiului Național “Gh. M. Murgoci” din municipiu, când un elev de 15 ani a fost abordat de doi tineri, de 10 și 17 ani, si a fost înțepat în picior.

În ultimele zile o patrulă a Poliției Locale a fost în permanență, pe parcursul programului școlar, în fața intrării elevilor în Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”.

Nu <<paza elevilor>> in interiorul scolii rezolva situatia!!!
ELIMINAREA INFRACTORILOR din zona scolilor si oras REPREZINTA SOLUTIA EFICIENTA care ne ofera siguranta !!!
Politia Nationala, Jandarmeria si Politia Locala intensifica in aceasta perioada monitorizarea zonelor din jurul unitatilor de invatamant.
Consider ca prezenta echipelor comune ale celor 3 institutii in zonele cu risc ridicat conform prevederilor legale va elimina elementele infractionale din zona scolilor si va avea un impact pozitiv.
Efectivele reunite ale celor 3 institutii publice: Politia Nationala, Jandarmeria si Politia Nationala pot asigura linistea unui oras.
Solicit tuturor brailenilor sprijinul prin transmiterea de imagini si/sau informatii (imagini, nume sau porecle, zonele frecventate, intervale orare, etc) privind persoanele care comercializeaza substante intezise (etnobotanice, droguri), constituie grupuri infractionale, etc, catre Politia Nationala.
P.S. – Actiunea in aparare de tipul „pazei de frica infractorilor” nu va rezolva problema.
Consider obligatorie interventia in forta a Politiei Nationale, Jandarmeriei si Politiei Locale pentru a-i determina pe infractori sau instigatori sa inteleaga ca daca nu le-a placut scoala la timpul potrivit nu le va face bine sa revina pentru a-i deranja pe altii, si le multumesc anticipat tuturor celor implicati!!!”, a scris primarul Dragomir.

În susținerea afirmațiilor sale primarul a adăugat și articole din legi care se referă la atribuțiile pe care le au Poliția Națională, Jandarmeria și Poliția Locală.

Atributiile prefectului
ART. 254 Atribuţii în exercitarea rolului constituţional de conducere a serviciilor publice deconcentrate
În exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 252 alin. (1) lit. b), prefectul:
a) verifică, în condiţiile art. 259, modul în care serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale îşi îndeplinesc atribuţiile de monitorizare şi de control în domeniul în care activează;

Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române

Atribuţiile Poliţiei Române
Art. 26
(1) Poliţia Română are următoarele atribuţii principale:
1. apără viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea privată şi publică, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi ale comunităţii;
2. aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii;

Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române
Art. 1.
(1) Jandarmeria Română este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
Art. 3.
(1) Jandarmeria Română cooperează, în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, cu celelalte componente ale Ministerului Administrației și Internelor, cu structuri ale sistemului de apărare și securitate națională și colaborează cu organizații, instituții și autorități ale administrației publice centrale și locale, organizații neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum și cu persoane fizice.

Legea 155/2010 privind Politia Locala

Atribuțiile poliției locale

Articolul 6
În domeniul ordinii și liniștii publice, precum și al pazei bunurilor, poliția locală are următoarele atribuții:
b) menține ordinea publică în imediata apropiere a unităților de învățământ publice, a unităților sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în zonele comerciale și de agrement, în parcuri, piețe, cimitire, precum și în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea și/sau în administrarea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituții/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine și siguranță publică;
k) participă, alături de Poliția Română, Jandarmeria Română și celelalte forțe ce compun sistemul integrat de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea și combaterea infracționalității stradale;

Art. 13.
În cazul executării în comun cu unitățile/structurile Poliției Române sau cu cele ale Jandarmeriei Române a unor misiuni în domeniul menținerii sau asigurării ordinii publice ori pentru dirijarea circulației rutiere, efectivele poliției locale acționează sub coordonarea directă a Poliției Române sau a Jandarmeriei Române, după caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.