Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit

Săptămâna prevenirii criminalității în atenția elevilor brăileni
Săptămâna prevenirii criminalității în atenția elevilor brăileni

 

Seria demersurilor preventive dedicate săptămâna aceasta de oamenii legii elevilor din municipiul Brăila s-a încheiat astăzi cu recomandări pentru prevenirea traficului de persoane.

Activităţile de informare a elevilor au urmărit conştientizarea acestora cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie şi s-au înscris în Campania naţională  „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit.”

Specialiştii Centrului Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila le-au prezentat elevilor formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, modalităţile prin care sunt racolate victimele, profilul traficanţilor, consecinţele traficării, precum şi rolul internetului, în mod deosebit al reţelelor de socializare, în recrutarea victimelor.

De asemenea, elevii au fost informaţi cu privire la principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru a naviga online în siguranţă şi pentru a nu a ajunge în postura de victime ale traficului de persoane. Nu în ultimul rând, elevii au aflat care sunt instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, fiind promovat şi help-line-ul 0.800.800.678 al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Pentru a evita pericolele de pe internet şi a nu deveni victime ale traficului de persoane, poliţiştii brăileni le recomandă tinerilor:

  • atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi)!
  • nu te întâlni cu persoane cunoscute pe internet, fără să îţi anunţi părinţii! În spatele unui profil frumos se pot ascunde intenţii periculoase;
  • pe reţelele de socializare, restricţionează accesul necunoscuţilor la profilul tău şi ai grijă ce fotografii postezi, pentru că acestea pot rămâne pe alte computere chiar dacă tu vei şterge postarea iniţială.
  • nu crede tot ce ți se promite și  ferește-te de ocazii perfecte;
  • anunţă familia cu cine, unde şi cum vrei să pleci din ţară;
  • stabileşte o parolă, pe care să o foloseşti în convorbirile cu părinţii, dacă ai probleme;
  • anterior plecării, află numărul de telefon al reprezentanţei diplomatice a României din ţara unde urmează să te deplasezi;
  • nu da niciunei persoane cu excepţia oamenilor legii (poliţişti, jandarmi) actele tale de identitate;
  • nu semna documente dacă nu înțelegi conținutul acestora;
  • fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstrează-le în diferite locuri;
  • dacă eşti în pericol şi te afli în  România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.

Tinerii sunt încurajaţi, de asemenea, ca pentru a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, să se adreseze specialiştilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane –  Centrul Regional Galaţi – mun. Galaţi, str. Al. I. Cuza nr. 47, bloc Cristal, sc. III, ap. 1, tel./ fax 0236 410999; e-mail: [email protected].

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.