două premiere de mare anvergură
două premiere de mare anvergură

Teatrul ”Maria Filotti” Brăila vine în luna mai cu două premiere. Duminică,  5 mai, la ora  17.00, la Sala „Bujor Macrin” iubitorii de teatru sunt invitați la premiera spectacolului TRUE WEST de  Sam Shepard, regia Vlad Cristache. Marţi, 7 mai, de la ora 19.00 sunteți invitați la premiera piesei DOI PE UN BALANSOAR de William Gibson, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

TRUE WES, un text viu, antrenant, provocator, semnat de  Sam Shepard, un cowboy avangardist, îndrăgostit de viață, sub toate aspectele ei. Traducerea  –  Vlad Cristache și Silviu Debu ,regia artistică şi ilustraţia muzicală aparţin lui  Vlad Cristache,  iar  scenografia este semnată de  Andreea Tecla şi Mădălina Nicolae. Cu o distribuţie de excepţie: Emilian Oprea, Silviu Debu, Valentin Terente, Mihaela Trofimov, True West, este considerat  cel mai cunoscut text al lui Sam Shepard, care a generat multe variante în Statele Unite, cu actori celebri, precum: John Malkovich, Gary Sinise, Dennis Quaid, Gary Cole, Bruce Willis, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly ș.a.

Doi fraţi, Lee și Austin, unul viețuind în jungla urbană, la Hollywood, celălalt, veșnic rătăcitor prin desert, două personalităţi distincte, situate la extreme, una a vestului sălbatic neîmblânzit,brutal, dar adevărat, cealaltă a vestului sălbatic citadin, contrafăcut, degradat. Doi frați bântuiți de amintirile unei copilării apuse, poate nu prea fericită, aflați acum în căutarea unor răspunsuri existențiale: Ce înseamnă să trăiești oare cu adevărat? Mai există un western adevărat, ca viața?

Doi frați și scenariul vieții lor, unul conflictual, în care ei înșiși devin personaje, în căutarea vieții adevărate, a visului american, dacă există așa ceva!

Marţi, 7 mai, la ora 19.00 se va juca în premieră spectacolul cu piesa DOI PE UN BALANSOAR de William Gibson. Direcţia de scenă aparţine lui Victor Ioan Frunză,  scenografia este creată cu rafinament  de Adriana Grand , iar distribuţia este formată din doi redutabili actori, Corina Moise şi Alin Florea, care oferă, ca de fiecare dată, o demonstrație  teatrală de mare intensitate, emoție și performanță actoricească.

O poveste de iubire, o complicată relație de dragoste dintre un avocat și o dansatoare, într-un New York imposibil. O femeie care atrage ca un magnet bărbați nepotriviți, escroci sentimentali, cinici, victima perfectă, cea care rămâne de obicei singură, nefericită, fără de noroc și care într-o zi cunoaște un bărbat, primul din viața ei, care nu vrea să profite de ea, cel care o transformă dintr-o persoană singuratică, plină de complexe, într-o femeie mândră de frumusețea ei. Însă acea zi minunată trece, dispare, odată cu cel care o iubise cu adevărat.

„Doi pe un balansoar”, prin premiera sa new-yorkeză din 1957 a reprezentat debutul propriu-zis al autorului în teatru. După 1957 piesa face o strălucită carieră internațională. Roluri memorabile au fost create pe scenă, cel feminin de Anne Bancroft, Shirley MacLaine, Annie Girardeau, cel masculin de Robert Mitchum, Peter French, Henri Fonda, Jean Marais, Marcello Mastroiani, de-a lungul anilor, în montări de excepție precum cele ale lui Peter Brook, Luchino Visconti, Miklos Gabor ș.a.

Articolul precedentZiua Europei, la Muzeul Brăilei ”Carol I”
Articolul următorPolițiștii în acțiune pentru prevenirea ilegalităților