Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc a anunțat astăzi într-o teleconferință de presă că Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Brăila deține un echipament medical REAL TIME PCR cu care se pot face teste pentru detectarea COVID-19. Autoritățile locale au dat comandă pentru kiturile necesare și în câteva zile aparatul va funcționa.

„De aproape o săptămână, împreună cu directorul Direcției de Sănătate Publică, Gabriel Ciochină și cu directorul DSV, Gicu Drăgan, purtăm discuții, facem analize și căutăm soluții pentru punerea în funcțiune a aparatului de la DSV care poate face și analize pentru coronavirus. Este un aparat similar cu cele cu care se fac astăzi în țară determinări pentru infectarea cu COVID și suntem foarte aproape, pot să vă spun că în câteva zile acesta va fi operațional” a spus Cătălin Boboc.

Prefetul Brăilei a spus că a emis ieri o Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, iar DSV Brăila va pune la dispoziție spațiu, aparatul și tot ce trebuie.

”DSP a demarat de astăzi achiziția kiturilor pentru efectuarea testelor, iar laboratorul de la Spitalul de Pneumoftiziologie ne va ajuta prin delegarea unui biolog și a unui medic de laborator care să valideze aceste probe” a spus Boboc.

Prefectul a spus că din momentul în care aparatul va fi funcțional va fi testat personalul medical, dar și cei aflați în carantină care nu au fost încă testați, iar mai apoi cei aflați în izolare, pentru a elimina riscurile.

Conform informațiilor pe care le are prefectul, aparatul poate efectua circa 50 de probe  pe șarjă, adică aproximativ 200 de probe/zi, dar asta se va vedea în momentul în care vor începe testările.