DSVSA Brăila: Măsuri și recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Luna Decembrie este perioada in care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braila îşi intensifică controalele oficiale care au ca scop apărarea sănătăţii publice şi prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare la om prin consumul de produse alimentare. Vor fi verificate toate unitatile de producere, procesare, depozitare si comercializare a carnii, dar si unitatile de alimentatie publica cu activitate de livrare produse alimentare la domiciliu.

În această perioadă, controalele vor fi desfășurate atât în unităţile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, dar şi în fermele de creştere a animalelor, urmărindu-se respectarea stricta a regulilor de sănătate şi igienă pentru aceste unitati, astfel încât riscurile de îmbolnavire prin consumul de produse alimentare necontrolate sanitar veterinar să fie înlăturat in totalitate. Un astfel de risc il reprezinta consumul de carne de porc neexaminată sanitar veterinar şi neatestată prin examen trichineloscopic de către medicul veterinar, singurul in masura să garanteze salubritatea cărnii şi implicit sănătatea consumatorului. 

”Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod ‘Trichinella spiralis’, care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs) ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale, însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie” a declarat Dragoș Frigioiu, consilier comunicare externă în cadrul DSVSA Brăila.

Frigioiu spune că factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică ‘în sânge’, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnati uscati sau afumati, șuncă, achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și autorizate sau tăierea clandestină a animalelor.

În vederea prevenirii îmbolnăvirii DSVSA Brăila recomandă populației să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora, să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar și să renunțe la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificati in gospodariile populatiei se efectueaza in urmatoarele locatii :

  • LSVSA Braila, pentru confirmarea cazurilor pozitive si examenul carnii de vanat(porcii mistreti)- Calea Galati nr. 344 (Cart. Vidin)
  • CSVSAO Braila, Str. 1 Decembrie 1918 – la sediul CSVSAO Brăila, vis-a-vis de Piaţa Halelor şi la Staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor, programul de lucru fiind de la ora 800 la ora 1800 în zilele lucrătoare şi de la ora 800 la ora 1700  în zilele de duminică, începând cu data de 05.12.2020 pana pe 23.12.2020
  • Sediul fiecarei Circumscriptii sanitara veterinara concesionata din fiecare comuna a judetului Braila.
  • pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii vor prezenta pentru analiza maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali;
  • pentru efectuarea acestui examen se percep tarife, conform Ordinului ANSVSA nr.96/2014 cu modificările şi completările ulterioare,astfel:

1) pentru porcii domestici, contravaloarea manoperei este de 24,99 lei/cap (2 compresoare)

2) pentru porcii mistreti, contravaloarea manoperei este de 48,79 lei/cap (4 compresoare).

De precizat faptul că în situația diagnosticării unui porc sacrificat, cu Trichineloza, acesta va fi confiscat și denaturat, iar proprietarul animalului va fi despăgubit cu contravaloarea de piață a animalului în viu.

În această perioadă vor fi organizate controale în trafic, prin echipe mixte de inspectori ai DSVSA Brăila și reprezentanți ai IPJ Brăila, fiind verificate transporturile de porci, carne și preparate din carne. Carnea rezultată în urma sacrificării porcilor în gospodărie va fi destinatî consumului propriu, în incinta gospodăriei, în localitățile supuse restricțiilor de mișcare a animalelor datorată evoluției pestei porcine africane.

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.