După pod, Brăila ar putea avea și autostradă, conform unui proiect de lege adoptat tacit la Senat

După pod, Brăila ar putea avea și autostradă, conform unui proiect de lege adoptat tacit la Senat
După pod, Brăila ar putea avea și autostradă, conform unui proiect de lege adoptat tacit la Senat

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă a unui grup de parlamentari ai PMP privind construcția obiectivului de investiții „Autostrada Estului”, ce leagă orașele Galați- Brăila-Buzău-Ploiești. Termenul de dezbatere și adoptare pentru acest proiect a fost împlinit pe data de 6 martie 2019.

Conform articolului 1 al proiectului legislativ, „Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Galați – Brăila – Buzău – Ploiești, denumită în continuare <Autostrada Estului>”, conform formei inițiatorului a inițiativei legislative.

Aceasta ar trebui să unească rutier orașele Galați, Brăila, Buzău și Ploiești, urmând a fi finanțată de la bugetul de stat, credite și fonduri europene. Termenul de finalizare ar trebuie să fie de cel mult 4 ani, începând cu 1 ianuarie 2019, adică 2022 inclusiv.

Articolul 2 al proiectului legislativ prevede că, „Obiectivul de investiții Autostrada Estului se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Tranporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din credite externe și din fonduri europene”.

Inițiatorii îți susțin proiectul argumentând că zona Galați-Brăila se încadrează în categoria celor cu cea mai mică densitate de agenți economici, care înregistrează și cele mai slabe performanțe economice, iar restructurările industriale au avut ca efect creșterea ratei șomajului.

Brăila și Buzău sunt județe cu comune aflate în zone greu accesibile și la mare distanță de centrele urbane, care concentrează diferite oportunități și servicii, iar acestea au fost, în mod tradițional, zone tradiționale de emigrație definitivă a forței de muncă. Prin urmare, acestea au o populație îmbătrânită, cu acces limitat la servicii, infrastructură tehnico-edilitară și echipamente publice deficitare și o pondere foarte ridicată a populației ocupate informal în agricultura de subzistență.

Necesitatea inițiativei legislative este motivată de faptul că „cele trei tronsoane de autostrăzi construite până în acest moment leagă Bucureștiul doar de câteva orașe mai importante, condiția sine qua non pentru creșterea competitivității Regiunii de dezvoltare Sud-Est este construirea unei autostrăzi care să lege orașele Galați, Brăila și Buzău de București și, implicit, de coridoarele de transport pan-europene”.

Proiectul legislativ a fost inițiat de mai 10 deputați și doi senatori PMP.

For decizional pentru acest proiect de lege este Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.