Deputatul Antoneta Ioniță: Este pentru prima dată în ultimii 18 ani în care anul începe fără buget

Este pentru prima dată în ultimii 18 ani în care anul începe fără buget
Este pentru prima dată în ultimii 18 ani în care anul începe fără buget

Este pentru prima dată în ultimii 18 ani în care anul începe fără buget. Deputatul PNL de Brăila, Antoneta Ioniță se arată îngrijorată de faptul că România funcționează de 21 de zile fără buget de stat și fără vreo justificare oficială a faptului că nu există nici măcar un proiect în acest sens.

Deputatul PNL Antoneta Ioniță a spus că partidul său a prezentat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluții reale la cele mai importante probleme din România.

Bugetul propus de PNL urmărea pentru anul 2019 alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea țării prin investiții publice in autostrăzi, spitale, școli, universități, căi de comunicații; stabilitate și predictibilitate financiară, astfel încât în România să poată îndeplini condițiile de aderare la moneda Euro. Uitați-vă câți bani plătesc românii în plus la facturi sau rate bancare, pentru că avem toată economia legată de euro, deși moneda noastră este leul. De asemenea PNL susține stoparea cât mai rapidă a creșterii prețurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populației. Acest lucru se poate realiza, în prima etapă, prin eliminarea supra-accizei la carburanți, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea Split TVA. De asemenea, stabilitatea prețurilor se va realiza prin stimularea și sprijinirea producției interne de bunuri și servicii, în detrimentul importului masiv” a spus deputatul liberal Antoneta Ioniță.

De asemenea, în propunerea PNL pentru bugetul național se avea în vedere asigurarea unei descentralizări financiare reale a administrației publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit și 80% din redevențele miniere către unitățile administrativ-teritoriale.

Parlamentarul brăilean susține un buget care să prevadă creșterea la 5% din PIB, în anul 2019 și la 6% din PIB în anul 2020, a alocărilor pentru sistemul național de educație și cercetare și creșterea graduală a transferurilor la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75%, la 5% în anul 2019 și 6% în anul 2020.

Deputatul Antoneta Ioniță spune că bugetul național ar trebui să asigurare sumele necesare pentru cofinanțare și acordarea de stimulente bugetare pentru administrațiile publice locale care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă.

”Noi, liberalii, susținem majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019, în scopul creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice și pentru atenuarea creșterii prețurilor din ultimul an. Așteptăm cu mare nerăbdare ca Ministerul Finanțelor Publice să transmită Parlamentului proiectul de buget pentru anul 2019.” spune deputatul liberal Antoneta Ioniță.

Solicitările PNL legate de buget, concretizate în amendamente, țin de alocarea de fonduri pentru realizarea celor mai așteptate investiții din România. Printre acestea se numără începerea lucrărilor la cele 3 Spitale regionale noi și bine dotate, dar și modernizarea a 4.000 de școli care funcționează cu toalete insalubre, fără apă curentă, fără săli de sport și fără materiale didactice.

”PNL susține alocarea a 5% din PIB pentru educație, din care să fie finanțată infrastructura școlară și generalizarea programelor precum: After-school; Masă la școală; Transport gratuit pentru elevi și profesori și asigurare de salarii competitive și performanțe sporite pentru profesori” spune Antoneta Ioniță.

Deputatul PNL a mai spus că un punct important pe care-l susține în buget este indexarea finanțării de bază pentru asistența socială pentru că la ora actuală costul minim standard/beneficiar pentru serviciile sociale este cel de la nivelul anului 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.