Evolutia focarelor de Pesta Porcină Africană în judetul Braila

Gicu Drăgan - director DSVSA Brăila
Gicu Drăgan - director DSVSA Brăila

De la debutul pestei porcine africane pe teritoriul județului Brăila și până în prezent au fost declarate 133 focare de boală, atât la porcii domestici cât și la mistreți, informează directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

De la începutul acestui an încă cinci noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în trei localități de pe raza județului Brăila, în gospodăriile populației. În prima lună din acest an boala a apărut în două gospodării din Ianca, în două gospodării din comuna Traian şi în o gospodărie din comuna Siliştea. Porcii bolnavi au fost eutanasiaţi, pentru a se stopa răspândirea virusului pestei porcine africane.

Din cele 133 de focare de pestă porcină africană depistate până acum în județul Brăila, 118 focare au fost la porcii domestici din gospodăriile populației, 11 focare în societăți comerciale și 4 cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în 3 fonduri de vânătoare.

Pentru combaterea bolii au fost ucise 32.436 capete de suine în gospodăriile populației și un număr de 203.199 capete în societăți comerciale.

La data de 4 februarie 2019, pe teritoriul județului Brăila au fost stinse 41 de focare de pestă porcină africană. De asemenea, au fost introduși porci santinelă în alte 14 exploatații nonprofesionale și 5 la societăți comerciale, care urmează a fi testați în vederea stingerii acestor focare.

De la debutul pestei porcine pe teritoriul județului Brăila s-au întocmit 3214 dosare de despăgubire pentru exploatațiile nonprofesionale și societăți comerciale, acordându-se despăgubiri în valoare de 170.329.917 lei.

”DSVSA Brăila a luat toate măsurile conform legislației în vigoare, în vederea gestionării situației create prin apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul județului Brăila”.a precizat directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.