Expoziție-eveniment: TUDOR BANUȘ – „DELIR CONTROLAT”

Expoziție-eveniment: TUDOR BANUȘ - „DELIR CONTROLAT”
Expoziție-eveniment: TUDOR BANUȘ - „DELIR CONTROLAT”

Muzeul Brăilei ”Carol I” vă invita joi, 25 iulie, începând cu ora 18, în spațiul Galeriei „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” din Piața Traian nr. 3, la vernisajul expoziției itinerante TUDOR BANUȘ, „DELIR CONTROLAT”, în prezența autorului.

Tudor Banuș s-a născut pe 8 iulie 1947 la București, într-o familie de intelectuali. În biblioteca părintească descoperă, fascinat, albume de artă cu gravurile Evului Mediu; descoperirea, venită pe fondul unor timpurii afinități pentru suprarealism, va cataliza și va orienta, totodată, talentul viitorului grafician. Începe să deseneze și, la numai 14 ani, debutează cu un desen în revista satirică „Urzica” (1961). Se orientează către Institutul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, pe care îl absolvă în 1971. Curând după aceea, în 1972, se stabilește la Paris, unde lucrează, inițial, ca desenator-arhitect. În paralel, dorind să-și adâncească vocația artistică, studiază pictura și gravura la École Nationale Superieure des Beaux Arts. În 1976, începe seria colaborărilor cu unele dintre cele mai importante publicații din lume. „Le Monde” (al cărui colaborator constant va fi vreme de trei decenii), „L’Express”, „Le Figaro”, „Le Point”, „Marianne”, „Die Zeit”, „The New York Times”, „The New York Magazine”, „Tokyo Business” sunt numai câteva dintre cele peste 50 de ziare și reviste de prestigiu internațional între ale căror pagini se regăsesc desenele lui Tudor Banuș.

Activității publicistice i se adaugă o nu mai puțin bogată activitate expozițională: peste 70 de expoziții personale deschise în Franța, Statele Unite ale Americii, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia.

A ilustrat, de-a lungul anilor, peste 25 de cărți, printre care opere de Jules Verne, Frații Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foarță etc. În anul 1979, a obținut „Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franța” pentru ilustrațiile la „Muzicanții din Bremen” de Frații Grimm. În anul 2004, Ministerul Culturii din România i-a decernat „Premiul Național” pentru ilustrarea cărții „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu.

Despre Tudor Banuș, prietenul și colaboratorul său Mircea Cărtărescu declara:

În peisajul atât de frământat, de haotic, de derutant al artelor vizuale contemporane, în care până și experții au dificultăți tot mai mari în a deosebi arta adevărată de impostură, în care cei mai mulți artiști trăiesc decade întregi dintr-o singură mutare în jocul infinit al imaginii, Tudor Banuș pare să păstreze o neobișnuită seninătate. Arta sa pare un bloc de gheață rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forță a imaginației poetice fără margini, ca și pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp și, prin urmare, nepieritoare […] Există, pare a ne spune fiecare copleșitor desen al lui Tudor Banuș, o artă cu A mare, o artă care nu se perimează.” („Un maestru: Tudor Banuș”)

Expoziția de la Galeria „Gheorghe Naum” prezintă publicului brăilean o selecție din ilustrațiile de carte și ilustrațiile editoriale care i-au adus lui Tudor Banuș recunoașterea internațională.

Vizitatorii vor avea prilejul să recunoască desene care au acompaniat – și îmbogățit – texte de Mircea Cărtărescu și Șerban Foarță și să descopere câteva dintre cele mai spectaculoase ilustrații de presă semnate de autor și publicate de-a lungul timpului în reputate ziare și reviste de pe întregul mapamond.

Evenimentul se defășoară sub egida Institutului Cultural Român și beneficiază de sprijinul generos al sponsorului Alma Tim Distribution.

Organizator din partea Muzeului Brăilei „Carol I”: drd. Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf, secția „Artă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.