Secția „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I” a pregătiti pentru public o nouă expoziție cu tema Caietele profesorului Ion Băncilă / Donația Alexandra și Vasile Ciuhu, în sala destinată expozițiilor temporare de la sediul din Piața Traian, nr. 3. Expoziția poate fi vizitată în periada februarie – martie, de miercuri până duminică, între orele 9 – 17.

Expoziţia Caietele profesorului Ion Băncilă are o dublă semnificaţie: aniversară, pe 2 februarie 2021 se împlinesc 120 de la naşterea geologului – a văzut lumina zilei în comuna Scorţaru Nou, judeţul Brăila – şi una comemorativă: academicianul Ion Băncilă a trecut la cele veşnice pe 28 martie 2001.

Este expus un fond memorial care cuprinde note, hărți, fotografii, reviste de comunicări tehnico-științifice, dăruit Muzeului Brăilei „Carol I” de doamna Alexandra Ciuhu, colaboratoare apropiată a profesorului Ion Băncilă, şi de domnul inginer Vasile Ciuhu.

De numele lui Ion Băncilă sunt legate marile realizări hidrotehnice din ţara noastră, meritele sale în soluţionarea problemelor privind geologia tehnică aplicată în domeniul proiectării şi execuţiei barajelor fiind incontestabile: Bicaz, Argeş, Lotru, Poiana Uzului, Porţile de Fier, etc.

Printre cele mai interesante mărturii privind activitatea ştiinţifică a geologului Ion Băncilă se află caietele de şantier care cuprind note şi schiţe realizate în timpul cercetărilor efectuate în zona Covasna – Buzău (1951), sau a celor din timpul proiectării sistemului energetic de la Porţile de Fier (1965-1967) şi a tunelurilor şi viaductelor care leagă Orşova de Drobeta – Turnu Severin”. (Ghena Pricop, șef secție „Istorie”)

Sursa: Realitatea de Braila