În ședința de Guvern din 18 noiembrie s-a aprobat hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum expres Brăila – Galați”. 

Vor fi supuse exproprierii imobile situate pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi şi a localităţii Vădeni din judeţul Brăila, despre proprietarii sau deținătorii acestora. În Hotărârea de Guvern au fost aprobate și sumele individuale aferente despăgubirilor.

Sumele individuale aferente despăgubirilor sunt în cuantum de 5.140.000 de lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Sumele  se virează de către Ministerul Transporturilor în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la dispoziția proprietarilor de imobile proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrării„, se arată în Hotărârea de Guvern.

Sumele individuale se virează de Ministerul Transporturilor în termen de 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont deschis pe numele CNAIR SA la dispozișia proprietarilor de imobile. 

Planul de amplasament al lucrării de utilitate publică de interes național se aduce la cunoștință publică și prin afișarea la sediile consiliilor locale implicate și, respectiv, prin afișare pe pagina proprie de internet a expropriatorului.

Câştigătorului licitaţiei este asocierea SC SA&PE Construct SRL – Spedition UMB – Tehnostrade SRL, desemnat pe 23 septembrie câştigătoarea contractului, cu o ofertă de 371.416.131 de lei, fără TVA. Asocierea Astaldi SpA – Tancrad SRL a depus o contestaţie după selecţia câștigătorului, Astaldi SpA fiind constructorul podului suspendat peste Dunăre. Durata contractului este de 10 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție. Data începerii lucrărilor va fi în funcție de rezoluția instanței la contestația depusă de Asocierea Astaldi SpA – Tancrad SRL. 

Sursa: Realitatea de Braila