Regio Sud-Est a fost lansat marți, 22 noiembrie, la Teatrul Maria Filotti din Brăila și se adresează județelor Galați, Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău și Constanța. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est are, în premieră, rolul de Autoritate de Management pentru acest program, ca parte a procesului de descentralizare în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene.

Un rol important în alocarea banilor pe județe și fixarea unor direcții de investiții îl va avea Comitetul de Monitorizare al Regio Sud-Est, din care vor face parte reprezentanții administrației publice din județele implicate, dar și reprezentanți ai societății civile.

La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, autorităților naționale, autorităților publice locale din regiunea Sud-Est, printre care s-au numărat: Luminița Mihailov – director general ADR Sud-Est, Andreea Anamaria Naggar – secretar de stat în Ministerului Investițiilor și al Proiectelor Europene, Krzysztof Kasprzyk – șef adjunct al Unității pentru România, Direcția Generală Politică Regională & Urbană, Comisia Europeană, Jenica Crăciun – șef AM PR SE, Marian Dragomir – primarul Brăilei, Francisk Chiriac – președintele Consiliului Județean Brăila, Costel Fotea – președintele CJ Galați, Ionuț Pucheanu – primarul municipiului Galați, Marcel -Alexandru Stoica – secretar de stat la MDLPA, Răzvan Popescu – secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În baza regulilor convenite la nivelul Comitetului de Monitorizarea Regio Sud-Est, cele 1,48 miliarde de euro se vor împărți între cele șase județe, urmând să se țină cont de indicatori precum populația, gradul de dezvoltare a localităților, specificul strategiilor de dezvoltare etc. În prima etapă se vor face o serie de prealocări de fonduri, valabile pe o durată limitată de timp (cel mai probabil, un an – n.r.), timp în care județele vor trebui să depună proiecte. Dacă sumele respective nu se acoperă, se va trece la pasul următor, în care sumele neutilizate vor fi realocate pe bază de competiție de proiecte.

Programul Regional Sud-Est 2021-2027, cu o alocare totală de 1,48 miliarde de euro, este organizat în șapte axe prioritare:

Prioritatea 1 – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 363,189 milioane de euro (24 la sută)
Prioritatea 2 – O regiune cu localități prietenoase cu mediul și rezilientă la riscuri – 360,365 milioane de euro (24 la sută)
Prioritatea 3 – O regiune cu emisii de carbon reduse – 200,377 milioane de euro (14 la sută)
Prioritatea 4 – O regiune accesibilă – 236,038 milioane de euro (16 la sută)
Prioritatea 5 – O regiune educată – 88,998 milioane de euro (6 la sută)
Prioritatea 6 – O regiune atractivă – 177,046 milioane de euro (12 la sută)
Prioritatea 7 – Asistență tehnică – 62,76 milioane de euro (4 la sută)

ImagineImagineImagineImagine

Articolul precedentAcțiuni de amploare ale polițiștilor brăileni
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET