Clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase astăzi și în semn de neuitare, prețuire și recunostință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Ziua Eroilor a fost proclamată ca sărbătoare națională a poporului român în ziua praznicului Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Înviere. 

După intonarea imnului național și o scurtă slujbă religioasă oficiată de preotul militar Cristian Leontin, prefectul Cristian Ciocan a ținut un discurs cu referire la importanța sărbătorii Zilei eroilorî în aceiași zi cu sărbătoarea de Înălțarea Domnului.

”Este astăzi o zi cu deosebită încărcătură: îi omagiem și-i comemorăm pe eroii neamului românesc și totodată sărbătorim Înălțarea de-a dreapta Tatălui a Mântuitorului Iisus Hristos. În această sfântă zi e de datoria noastră să ne reamintim cu smerenie și recunoștință de cei care au jertfit pentru țară tot ce au avut mai scump. Acum 101 ani, când a fost decretată Ziua Eroilor, această sărbătoare avea, potrivit documentelor, rostul de a (citez) „pătrunde în conștiința întregului românism ca fiind expresia cea mai desăvârșită a sufletului nostru național. [ …] Morții nu mai pot vorbi și nu se mai pot bucura de rostul jertfei lor; dar cei vii, care se bucură de lumina libertății, care în rândul întâi cei sacrificați ne-au dat-o, se cuvine să prețuiască această jertfă supremă: moartea pentru binele tuturor” (am încheiat citatul).

Aducem și noi, la rându-ne, obolul pentru cultul morților noștri acoperiți de glorie, pomenindu-i pe cei care au făcut ca națiunea noastră să dăinuie prin timp. Eroii noștri, știuți sau neștiuți, sunt cei care au pus mai presus de orice acest ideal, sunt aceia care au adus în 1878 Independența României, care au făcut în 1918 România Mare, care au căzut în luptele Primului Război Mondial și în cele ale celui de-al Doilea Război Mondial. Eroi sunt și cei care au luptat sub comunism pentru libertatea noastră, a tuturor, și cei care s-au sacrificat în 1989. Eroi sunt soldații români care pier în teatrele de război. Să exprimăm recunoștința noastră față de înaintașii noștri, să ne înclinăm și să ne rugăm pentru odihna sufletelor tuturor acestora care au murit pentru neam și țară!

Este o datorie, dar este și o onoare să-i pomenim cu evlavie pe bravii apărători ai neamului nostru și ai interesului național, pe cei care s-au dedicat până la jertfa de sine unei Românii mai bune!” a spus prefectul Nicușor Ciocan, în discursul său cu ocazie Zilei Eroilor.

După discursul prefectului au fost trecuți în revistă, de președintele Asociației Cultul Eroilor „General Stan Poetaș” Brăila, col.(r) Ionel TEODORESCU, toți militarii brăileni care au căzut la datorie în Războiul de Independență și în cele două Războaie Mondiale.

Au fost depuse apoi coroane și jerbe de flori la OSUARUL CENTRAL de către Primăria Brăila, Consiliul Județean, Prefectura Brăila, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean de Poliție, Garnizoana Brăila, dar și de PSD, PNL și Asociația Cultul Eroilor Brăila.

Sursa: Realitatea de Braila