Deputatul Antoneta Ioniță: Guvernarea PSD continuă distrugerea sistematică a medicinei de familie

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că Guvernul PSD politizează examenul de rezidenţiat. Aceasta solicită public luarea măsurilor legale pentru ca studenţii de la Medicină să poată susţine acest examen.
Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că Guvernul PSD politizează examenul de rezidenţiat. Aceasta solicită public luarea măsurilor legale pentru ca studenţii de la Medicină să poată susţine acest examen.

Medicina de familie continuă să fie privită într-un mod iresponsabil de guvernanți, în ciuda adresabilității sale crescute. Peste 500 de comunități, în special din mediul rural, nu au medic de familie, iar criza se va resimți și mai acut în următorii ani, în condițiile în care majoritatea medicilor de familie sunt aproape de vârsta pensionării, iar sistemul este total neatractiv pentru medicii tineri.

Medicina de familie continuă să fie subfinanțată comparativ cu tot restrul Uniunii Europene. La noi se alocă 6% din bugetul asigurărilor de sănătate, în timp ce media europeană este de 12-13%. Birocrația, munca în exces sunt alte elemente care îi țin deoparte pe medicii tineri de asistența primară, total neatractivă pentru ei”, explică deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță. Parlamentarul spune că programul de guvernare al PSD a prevăzut măsuri care nu s-au luat, însă, niciodată.
S-a promis acordarea de credite avantajoase pentru medicii de familie tineri, în vederea dotării cabinetelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. S-a tot vorbit despre facilități fiscale pentru toți mediii de familie, dar tot la stadiul de promisiuni a rămas totul. În luna iunie 2018, l-am interpelat pe ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, și i-am solicitat să precizeze care este politica Ministerului de Finanțe față de impozitarea veniturilor medicilor. În răspunsul primit, se spunea că măsurile fiscale sunt în analiza ministerului. A trecut un an și am revenit cu aceeași întrebare, să aflăm și noi ce au relevat analizele ministerului și ce măsuri se au în vedere. Răspunsul primit este o bătaie de joc la adresa medicilor de familie, care sunt pasați spre Ministerul Sănătății și spre Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Nimic despre aplicarea unor măsuri fiscale care să facă atractivă medicina de familie. Distrugerea medicinei de familie, pe care o vom resimți în anii următori, va purta semnătura PSD, a ministrului Eugen Teodorovici și a ministrei Sorina Pintea”, atrage atenția deputatul Antoneta Ioniță.

Cum în acest moment majoritatea medicilor de familie au vârsta medie de 55 de ani, peste cinci ani, pensionarea acestora va duce la o criză majoră a medicinei de familie. Asociațiile profesionale estimează că, din 2023-2024, unul din patru români va rămâne fără medic de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.