Şantierul Naval VARD Tulcea a înştiinţat în cursul zilei de miercuri, 23 octombrie a.c., Serviciul de Gospodărire a Apelor Tulcea cu privire la poluarea acvatoriului cu motorină. Vinovată de acest incident este firma S.C.Hercules S.A Brăila, societate prestatoare de servicii pentru decolmatarea bazinului VARD, care a poluat acvatoriul cu circa 60 de litri de motorină.

Controlul a fost efectuat de reprezentantul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea iar scopul inspecţiei a fost de verificare a aspectelor sesizate de către Şantierul Naval VARD cu privire la poluarea acvatoriului. În urma verificărilor efectuate în zona menţionată s-a constatat faptul că în cadrul acvatoriului îşi desfăşoară activitatea de dragare S.C. HERCULES S.A. Brăila.

În urma declaraţiilor date de către reprezentanţii Şantierului Naval VARD., respectiv S.C. HERCULES S.A. Brăila a rezultat că, în seara zilei de marţi, în timpul manevrelor de transfer al carburantului (motorină) din tac în tacul de consum al macaralei plutitoare, aparţinând societăţii S.C. HERCULES S.A. Brăila, a apărut o eroare de automatizare la pompa de transfer al carburantului, iar din tancu de consum s-au deversat în acvatoriu pe supraplin o cantitate estimativă de circa 60 de litri.

După acest eveniment, conducerea Şantierului Naval VARD a închis porţile acvatoriului, pentru evitarea oricărei forme de poluare a fluviului Dunărea, prin montarea digului de protecţie în vederea estompării irizaţiilor de motorină, respectiv s-a intervenit cu material bioabsorbant tip SPILSORB (circa 200 kg pe o suprafaţă de circa 200 mp), iar la finalizarea controlului irizaţiile de motorină au fost în diminuare.

Conform informațiilor furnizate de realitateadetulcea.net, echipa de control a dispus următoarele măsuri:
– Balizarea digului de protecţie se va menţine pe toată perioada estompării.
– Transmiterea buletinului de analiză privind indicatorii de calitate.
– Monitorizarea zonei acvatoriului
– Transmiterea certificatului metrologic al dispozitivului de măsurare a volumelor de carburant.

În urma celor constatate S.C. HERCULES S.A. Brăila, a fost sancţionată contravenţional de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Tulcea conform OUG 195/2005 art.58. lit.f cu amendă în valoare de 100.000 de lei.

Articolul precedentA furat un telefon și o tabletă dintr-un bar din Ianca
Articolul următorPrimăria Brăila va plăti penalități dacă nu se colectează selectiv deșeurile!