Sfaturi pentru siguranţa personală şi a bunurilor, transmise de poliţiştii brăileni cetăţenilor din mediul rural
Sfaturi pentru siguranţa personală şi a bunurilor, transmise de poliţiştii brăileni cetăţenilor din mediul rural

Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au întâlnit, astăzi, cu cetăţenii din localităţile Plopu şi Oprişeneşti şi le-au oferit informaţii şi recomandări antivictimale, demersul înscriindu-se în Campania de prevenire a criminalităţii în mediul rural ”Împreună, pentru o comunitate mai sigură!”.

Iniţiată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu OMV Petrom S.A., campania se derulează, la nivel naţional, în perioada aprilie – iunie 2019 şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, dar şi adulţilor.

Activităţile preventive de astăzi au fost desfăşurate de poliţişti din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Poliţiei Oraşului Ianca şi Serviciului de Ordine Publică şi au debutat la Şcoala Primară Oprişeneşti, unde elevii au aflat care sunt regulile pe care trebuie să le respecte şi măsurile pe care trebuie să le adopte pe stradă, la şcoală, atunci când rămân singuri acasă, când merg la joacă sau când navighează pe internet, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, infracţiunilor cu violenţă sau contra patrimoniului ori ale abuzurilor în mediul online. Cei mici au urmărit cu interes materialele video care le-au fost prezentate cu scopul de a-i face să înţeleagă mai bine mesajele preventive şi au primit cu încântare broşurile informativ-preventive care le-au fost oferite la finalul activităţii.

La Şcoala Gimnazială Plopu, temele abordate în discuţiile purtate de poliţişti cu elevii de gimnaziu au fost stabilite pornind de la vulnerabilităţile specifice adolescenţei, dar şi de la faptul că o parte dintre aceştia au împlinit deja vârsta de la care răspund penal sau se apropie de acest prag. Astfel, s-a insistat asupra modalităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor care ar putea degenera în acte de violenţă fizică, asupra riscurilor la care  minorii se expun în cazul utilizării internetului fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale şi la pericolele care îi pândesc pe reţelele de socializare.

Activităţile preventive au fost continuate pe străzile celor două localităţi, unde poliţiştii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit pliante cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe/curţi/anexe gospodăreşti, a tâlhăriilor şi înşelăciunilor, dar şi pentru prevenirea implicării în fapte cu violenţă. Nu în ultimul rând, au fost expuse afişe de promovare a campaniei şi a recomandărilor transmise în cadrul acesteia, la sediile instituţiilor publice.

Dintre recomandările oferite  de poliţişti cetăţenilor, amintim:

Pentru prevenirea tâlhăriilor:

 • fiţi discreţi cu privire la sumele de bani sau bunurile de valoare pe care le deţineţi;
 • evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice împreună cu persoane necunoscute;
 • asiguraţi-vă că nu sunteţi urmărit de persoane necunoscute atunci când vă deplasaţi având asupra dumneavoastră sume mari de bani sau alte valori;
 • dacă, din diferite motive, permiteţi necunoscuţilor să intre în locuinţă, nu-i lăsaţi niciun moment fără supraveghere.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

 • încuiaţi uşile şi nu lăsaţi ferestrele deschise când plecaţi de acasă, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp;
 • dotaţi cu încuietori şi lacăte solide uşile şi porţile de acces în locuinţă/gospodărie/anexe;
 • nu permiteţi, pentru niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în curte/locuinţă;
 • stabiliţi şi menţineţi relaţii bune cu vecinii. Ei pot recunoaşte şi semnala prezenţa unor răufăcători în curtea dumneavoastră;
 • asiguraţi-vă că gospodăria este iluminată pe timp de noapte. Un sistem de iluminare cu senzori de mişcare este foarte eficient;
 • nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice informaţii despre valorile pe acre le deţineţi în locuinţe;
 • nu popularizaţi plecările de acasă pe reţelele de socializare!
Articolul precedentDupă câteva pahare de vin, un brăilean a plecat cu mașina la plimbare!
Articolul următorBursa generală a locurilor de muncă