ITM Brăila aduce la cunoștința salariaților că beneficiază de unele drepturi privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel aceștia atrag atenția angajatorilor că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat. 

Drepturile persoanelor se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De asemenea, angajații beneficiază de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată pentru unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respective a persoanei cu dizabilități. 

”Drepturile persoanelor prevăzute mai sus se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare şi a declaraţiei pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat şi nu va solicita zile libere pentru însoţirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declaraţia pe propria răspundere se va menţiona faptul că părintele se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare” a precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

 

 

Sursa: Realitatea de Braila