În data de 2 ianuarie 2021, un nou focar de Pestă Porcină Africană a apărut în județul Brăila, pe raza comunei Tudor Vladimirescu, într-o gospodărie particulară în care erau crescuți 10 porci. Conform procedurilor, toate cele zece animale au fost eutanasiate, spațiul respectiv a fost dezinfectat, iar timp de 45 de zile sunt interzise comercializarea sau transportul porcilor, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. După cele 45 de zile vor fi prelevate din nou probe la fața locului, iar dacă se constată că virusul pestei porcine africane nu mai este prezent, focarul va fi stins oficial, iar restricțiile ridicate.

La sfârșitul anului trecut, pe raza județului Brăila erau active 11 focare de pestă porcină. Ultimul focar luat în evidență era într-o gospodărie din orașul Ianca. Celelalte focare de PPA erau în comuna Mărașu – 8 și două în localitatea Tătaru, comuna Dudești. Toate acestea se află în prezent în perioada de 45 de zile, cât durează procedura de anihilare a virusului.

La sfârșitul anului trecut, în perioada sărbătorii Crăciunului, la laboratoarele subordonate Direcției Sanitar Veterinare și la circumscripțiile veterinare din județ au fost aduse de către crescătorii particulari doar 734 mostre de carne, în vederea efectuării examinării trichineloscopice, numărul fiind cu peste 30% mai mic decât cel din anii trecuți.

În ceea ce privește exploatațiile comerciale, în cele trei abatoare autorizate care funcționează pe raza județului au fost sacrificați 14.000 de porci, în perioada Crăciunului. Pentru fiecare exemplar s-au făcut examinări trichineloscopice, toate rezultatele fiind negative.

De asemenea, în județul Brăila au fost depistate 26 de cazuri de PPA la porcii mistreți, dintre care 21 de mistreți au fost găsiți morți și 5 mistreți au fost vânați.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentSchimbarea prefecților și a subprefecților, pe masa Guvernului Cîțu
Articolul următorMii de credincioși la rând pentru Aghiasma Mare