Anul acesta, Ministerul Apelor și Pădurilor derulează o campanie foarte importantă pentru sănătatea apei și a noastră, prin Unitatea de Management a Nutrienților: „Apăr apa!”. Este un proiect finanțat de Banca Mondială privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole,  proiect care beneficiază de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a spus în cadrul discursului său de la Brăila cu ocazia Zilei Dunării, că prin această campanie sunt sprijinite comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor legate de administrarea defectuoasă a gunoiului de grajd, aspect care are implicații majore în ceea ce privește calitatea apelor și sănătatea publică.

Deneș a spus că este o rețetă foarte simplă, în care gunoiul de grajd se depozitează pe o platformă, nu se mai aruncă prin gospodărie sau pe stradă, iar nitriții nu mai ajung în pânza de apă freatică, și nici în apa din fântâni, nici în farfurie. Prin această campanie nitriții nu mai ajung nici în apele curgătoare și, așa, prevenim otrăvirea Dunării.

Ioan Deneș a amintit și de o colaborăre internațională importantă, în care România este parte în Strategia Dunării, prin care se implementează proiecte în comun cu țările riverane Dunării.

”În perioada 27 iunie-20 iulie 2019, se va desfășura cea de-a 4-a Expediție Comună de Supraveghere a fluviului Dunărea (Joint Danube Survey 4 – JDS4), expediție la care și țara noastră este parte. La această expediție, echipele naționale, formate din specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” și ai Administrațiilor Bazinale de Apă vor preleva și analiza cea mai mare parte a probelor de biologie și parte din probele de chimie. De asemenea, pe parcursul desfășurării expediției vor fi prezente pe teritoriul României și câteva echipe internaționale, care vor preleva probe de microbiologie, de biologie și probe pentru analizele chimice.
La expediție, vor participa ambarcațiunile din dotarea Administrației Naționale „Apele Române” și a Administrațiilor Bazinale de Apă, ca și navele SARMISEGETUZA, AURORA 8 și VÂLSAN” a declarat la Brăila, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș.

Articolul precedentIncendiu într-o clădire dezafectată a CUP Dunărea
Articolul următorScrisoare deschisă a Asociației Pescarilor Sportivi Brăila cu privire la poluarea de pe canalul de aducțiune de la Termocentrala Chiscani