IPJ Brăila a desfășurat în această săptămână atelierul ”Polițistul, prietemul meu de vacanță”

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, a desfășurat în această săptămână atelierul „Polițistul, prietenul meu de vacanță”. Atelierul s-a înscris în seria activităților cultural-artistice și educative, pregătite cu grijă de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila în cadrul Clubului de vacanță. Activitățile au fost susținute în această săptămână de polițiști de la Biroul Siguranța Școlară, compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciul Rutier, în colaborare cu polițiști de la Centrul Regional Galați al A.N.I.T.P.

Atelierul „Polițistul, prietenul meu de vacanță”, organizat pe zile tematice și constând în jocuri, activități și voie bună, a adus în atenția micuților teme precum: siguranța acasă, pe stradă sau pe internet, drepturile și obligațiile copiilor, pasiunile copiilor, îmbinând elemente de legislație transpusă nivelului lor de înțelegere cu elemente de dezvoltare și afirmare personală.

Pornind de la problematica rătăcirii/disparițiilor minorilor, cu o rată mai ridicată în perioada vacanței de vară, polițiștii au discutat cu micuții cum trebuie să procedeze dacă se îndepărtează de părinți în locuri aglomerate sau necunoscute și au invitat pe cei mici să completeze fișe-labirint sau să indice ora pe fișa-ceas, pe care ulterior le-au colorat în culorile vii ale copilăriei.

O altă tematică abordată și încurajată de oamenii legii în cadrul atelierului a fost cea a incluziunii și a comunicării cu copii de diferite vârste, grupul țintă fiind compus din minori cu vârste între 4 și 13 ani. În cadrul activității au fost utilizate materiale și jocuri care să contribuie la acceptarea diversității și prevenirea discriminării și a bullying-ului încă de la vârste fragede.

Siguranța navigării pe internet a constituit un subiect extrem de atractiv pentru copii, care a oferit posibilitatea polițiștilor să le prezinte principalele reguli de care trebuie să țină cont atunci când utilizează internetul, și în mod deosebit rețelele de socializare, precum și importanța instalării programelor antivirus și de control parental pe toate dispozitivele de pe care aceștia le utilizează. Pentru a-și verifica cunoștințele în domeniul navigării în siguranță, copiii au primit și au completat fișe de lucru, care au fost ulterior discutate și analizate împreună cu polițiștii de prevenire.

Ora de educație rutieră i-a adus pe cei mici pe covorul rutier, copiii primind sarcini diferite de la polițiștii rutieri, de la identificarea indicatoarelor rutiere pentru pietoni, la reguli pentru siguranța copiilor pe stradă, mersul cu bicicleta sau trotineta, până la traversarea în siguranță a drumului public. 

Ziua de final a săptămânii a fost cea mai emoționantă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari: părinți, bunici, bibliotecari, voluntari și polițiști. Pregătind cu entuziasm pe parcursul întregii săptămâni, la inițiativa voluntarului atelierului, melodiile ”Dacă vesel se trăiește”, ”O lume minunată” și ”Ce mică-i vacanța mare”, vocile vesele și melodioase ale copiilor au răsunat în incinta Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila minute în șir, în acordurile de chitară ale tinerei și implicatei voluntare și în aplauzele adulților din jur.

Cu toate că despărțirea polițiștilor de minunații copii a fost una dificilă, oamenii legii i-au asigurat că vor fi prezenți în unitățile de învățământ, odată cu începerea noului an școlar, dorindu-le o vacanță cât mai plăcută și mai veselă alături de familiile lor!

 

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.