Președintele Consiliului Județean a recunoscut că cererea de finanțare pentru proiectul podului peste Dunăre nu a fost depusă la Comisia Europeană. Totodată, șeful CJ a făcut precizarea că această sarcină este în curtea Ministerului Transporturilor.

”Suntem în exercițiul financiar 2014-2020, deci suntem în termen(…)În momentul de față nu există cererea de finanțare pentru proiect. Proiectul există. Am vorbit cu constructorul și este depus la Ministerul Transporturilor(…) Cererea de finanțare trebuie să meargă de la Ministerul Transporturilor la Comisia Europeană”, a declarat președintele CJ Brăila.

Iulian Chiriac a precizat faptul că, odată semnat contractul cu constructorii, podul se va face. Președintele a atras atenția asupra faptului că încăpățânarea unora ar putea atrage consecințe financiare majore pentru statul român.

”Contractul este semnat și megrem mai departe. El trebuie finanțat dintr-o sursă de buget, ori cu fonduri europene, ori de la Guvernul României. Eu sper să nu fim atât de încăpățânați, să cheltuim banii țării, când avem fonduri eropene la dispoziție, pentru acest pod”, a adăugat Iulian Chiriac.

Conform contractului, asocierea dintre Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia) ar trebui să treacă la construirea efectivă a podului în martie 2019, iar în martie 2022 este prevăzut să se facă recepţia finală. Există, cum era de aşteptat, şi un scenariu pesimist, potrivit căruia, finalizarea contrucţiei s-ar putea amâna cu 12 luni, respectiv până în martie 2023. Garanţia lucrărilor va fi de 120 de luni (10 ani), timp în care, orice problemă va fi corectată pe cheltuiala constructorului.

Articolul precedentIncendiu la un magazin din satul Plopu
Articolul următorCe se întâmplă cu garajele ridicate de primărie? Un garaj a ajuns să coste și 1000 de lei!