La nivelul județului Brăila s-a constituit Comisia de constatare a pagubelor la culturile agricole generate de seceta pedologică

Problemele din domeniul agricol, apărute ca urmare a secetei îndelungate, vor fi identificate, în județul Brăila, conform ordinului emis de prefectul Iulian Timofei.

”Am constituit, prin Ordin de prefect, Comisia de constatare a pagubelor la culturile agricole generate de seceta pedologică. Se lucrează în strânsă legătură cu Direcția pentru Agricultură și cu reprezentanții UAT-urilor, astfel încât să avem o imagine cât mai clară asupra situației din teren”, a precizat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

De asemenea, prefectul a explicat că monitorizarea situației din teren va fi realizată de către comisii special constituite, formate din reprezentanți ai Direcției Agricole și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, alături de care vor lucra angajați ai primăriilor unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se vor localiza pagubele. Membrii comisiilor vor întocmi procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

”Sprijinul a venit la momentul oportun din partea Instituției Prefectului prin emiterea acelui Ordin pentru constituirea comisiei. În funcție de rapoartele operative, Direcția Agricolă, APIA și UAT-uri, urmează să-și programeze și organizeze deplasările în teren”, a declarat Traian Cișmaș, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Brăila.

Deplasarea specialiștilor în teren se va realiza în baza Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice.

De precizat că, la începutul acestei săptămâni, prin Ordin al Ministrului Agriculturii a fost modificată procedura de sprijin pentru agricultorii ale căror culturi sunt afectate de seceta severă. Mai exact, au fost prelungite termenele de depunere a înştiințărilor scrise la unitățile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află terenurile agricole afectate.

Noile termene stabilite sunt următoarele: 1 august 2022 – se pot depune înştiințări scrise la UAT-uri pentru culturile agricole înfiinţate în toamna lui 2021 (15 mai, termenul inițial), 15 noiembrie 2022 – se pot depune înştiințări scrise la UAT-uri pentru celelalte tipuri de culturi agricole (1 septembrie, termenul inițial).

Sursa: Realitatea de Braila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.