Joi dimineață, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, sub coordonarea procurorilor DIICOT-Biroul Teritorial Brăila, au efectuat 18 percheziții domiciliare la persoane bănuite de contrabandă cu combustibil.

Perchezițiile au avut loc în localitățile Gropeni, Tichilești, Chiscani, Cazasu, dar și în municipiul Brăila. Motorina ar fi fost furată de pe un vapor de pe Dunăre, apoi vândută către doritori. Unul dintre cei vizați de percheziții a fost Vasile Puia, din Gropeni.

În urma perchezițiilor au fost puse în aplicare 46 de mandate de aducere, fiind reținute șase persoane, printre care se Vasile Puia, cumnatul și nepotul său.

Operațiune a început cu un flagrant organizat în noaptea de miercuri spre joi, când mai multe persoane au fost surprinse pe malul Dunării, în dreptul localității Gropeni, în timp ce descărcau aproximativ 4.000 de litri de pe un vas aflat sub pavilion sârbesc, aflate în 20 de butoaie metalice.

În vederea realizării activităţii de contrabandă membrii structurii infracţionale au utilizat ambarcaţiuni confecţionate special pentru a transporta şi asigura manipularea cu uşurinţă a unui număr cât mai mare de butoaie metalice.

Cu ocazia acţiunii efectuate, au fost prinși în flagrant 5 membri ai grupului infracţional organizat, care descărcau butoaiele cu motorină la malul fluviului. Întrucât membrii structurii infracţionale nu s-au supus somaţiilor a fost necesară utilizarea armamentului, sens în care au fost trase mai multe focuri de avertisment.

În dimineaţa zilei de 03.10.2019 au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziţie atât la domiciliile membrilor structurii infracţionale organizate cât şi la domiciliile persoanelor care cumpărau motorina provenită din contrabandă.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna mai 2019, pe raza judeţului Brăila, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca principal scop obţinerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în ţară în mod ilegal, transportul depozitarea şi valorificarea a unor importante cantităţi de carburanţi.

În urma cercetărilor efectuate, până la acest moment, s-a reuşit probarea unui număr de 21 de acte materiale, stabilindu-se că a fost introdusă în România, în mod ilegal cantitatea de aproximativ 49 de tone de carburant.

Cantităţile de carburanţi erau valorificate cu maximă rapiditate, profiturile materiale obţinute de membrii structurii infracţionale fiind substanţiale şi împărţite după un algoritm bine stabilit.
Totodată s-a stabilit faptul că, structura infracţională organizată a beneficiat de sprijinul consistent al unui lucrător de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Brăila, care furniza informaţii despre modul de dispunere a efectivelor însărcinate cu paza şi supravegherea frontierei de stat precum şi datele unor autovehicule (considerate „suspecte” de membrii grupării) prin accesarea, în acest sens, a bazelor de date.

Prin ordonanţele din data de 03.10.2019, emise de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a uni număr de şase inculpaţi, iar faţă de alţi doi inculpaţi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

În cursul zilei de azi, inculpații reținuți urmează să fie prezentați Tribunalului Brăila cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, al lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi şi al lucrătorilor din cadrul Serviciului Independent pentru Acţiuni Speciale. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Articolul precedentAtenție! Emailuri false în numele ANAF!
Articolul următorAntrenăm inteligența! Încep înscrierile la Cercul de șah ROCADA