În urma pandemiei de COVID-19 au fost instituite o serie de măsuri de combatere a răspândirii bolii, inclusiv măsuri care au afectat locurile de muncă. Inspectorul șef al ITM Brăila spune că domeniul muncii este sever afectat de această criză care exercită presiune atât pe angajatori, cât și pe angajați.

Volumul de informații referitoare la COVID-19 poate fi copleșitor și poate fi dificil să se facă distincție între informațiile fiabile și precise și cele vagi și înșelătoare, astfel incat ca lucrătorii care au suferit de COVID-19, să nu fie stigmatizați și discriminați. Atragem atentia angajatorilor că o condiţionare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea şi prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal” spune Liviu Arhire, inspector șef ITM Brăila.

Acesta spune că potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1513/2020 Anexa nr. 3 nu este necesară solicitarea de către angajator a unui astfel de test, la întoarcerea angajaților vindecați, în câmpul muncii.

Potrivit ordinului, „pacientii asimptomatici/simptomatici cu forme usoare ce au incheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarati vindecati fara al doilea test de control, isi pot relua activitatile curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarea mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile, cu respectarea prevederilor in vigoare, fara a fi conditionati de efectuarea unui nou test” a declarat Liviu Arhire.

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 133. Efectul Cumpănașu pe TikTok: suntem pe un teren minat
Articolul următorCHECK-IN. Avionul condamnaților chiar există – 30 de români vor ajunge cu o aeronavă în țară, din Marea Britanie