MATEESCU (ANM): PLOILE SE VOR OPRI CÂTEVA ZILE, DAR VOR REVENI DE LA MIJLOCUL SĂPTĂMÂNII ÎN UNELE ZONE ALE ȚĂRII

„Astăzi, vremea va fi chiar mai rece decât în mod obişnuit”, a spus Elena Mateescu.

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat luni, 30 septembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că ploile vor înceta în următoarele zile, dar că acestea vor reveni de la mijlocul săptămânii în curs, în unele zone din țară.

„Vom avea o pauză următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii, din 4, ne aşteptăm ca din nou, cel puţin în jumătatea vestică a ţării, să consemnăm precipitaţii, aşa cum arată datele la acest moment. Cu siguranţă, monitorizăm şi venim cu date noi, conform fluxului operaţional.

Ceea ce este foarte important – rămâne pentru acest debut de săptămână regimul de temperaturi scăzut, astăzi, pentru ultima zi a lunii septembrie şi chiar un debut de luna octombrie, mâine, de asemenea, valori foarte coborâte.”, a spus Elena Mateescu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Elena Mateescu, clarificări despre cauzele înrăutățirii vremii

Elena Mateescu a punctat că denumirea „Ashley” a fost pe prima listă a ţărilor care dau nume acestor tipuri de furtuni tropicale, menționând serviciile meteorologice britanice, olandeze şi irlandeze. Ea a explicat cauzele înrăutățirii vremii.

„O activitate ciclonică însă în Mediterană, la cuplajul unei mase de aer mai reci şi cu un aport suplimentar de umezeală dinspre bazinul vestic al Mării Negre a adus dinspre Europa Centrală şi Vestică şi în zona ţării noastre cantităţi importante de precipitaţii.

Aşa cum spuneam, avem cantităţi confirmate până în această dimineaţă la ora 3:00 în bună parte din ţară, dar mai ales în zona de sud, sud-est, centru a ţării, acolo unde am avut avertizarea de cod portocaliu până aseară la ora 20:00, după care de la ora 20:00 a intrat în vigoare cea de-a doua avertizare de cod portocaliu, valori ale cantităţilor de precipitaţii de la 25 până la 65 l/m pătrat punctiform.

Sigur că schimbul de masă de aer rece cu o masă de aer cald rezistentă a generat, în condiţiile unui aport suplimentar de umezeală, cantităţi importante în acest episod, ceea ce s-a şi întâmplat.”, a explicat directorul general al ANM.

Elena Mateescu a subliniat că sâmbătă au fost înregistrate temperaturi de până la 33 de grade Celsius în sudul extrem, chiar şi recorduri la un număr de 48 de staţii meteorologice pentru temperaturile maxime zilnice ca fiind cea mai călduroasă zi.

Apoi, duminică, temperaturile au scăzut, mai ales în regiunile intracarpatice, unde au fost înregistrate cel mult 11-14 grade Celsius, iar în restul ţării acestea s-au situat la 17-18 grade Celsius, exceptând sud-estul, unde acestea s-au apropiat de 25 de grade Celsius.

„Astăzi, vremea va fi chiar mai rece decât în mod obişnuit, cel mult 11 până la 18 grade Celsius, inclusiv în Capitală, doar o maximă de 15 grade Celsius.”, a spus Elena Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.