Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit la Brăila despre extinderea virusului pestei porcine africane de mai bine de doi ani. De profesie medic veterinar a spus că situația eradicării virusului a fost prost gestionată.

Oros a spus într-o conferință la Brăila că este un pericol ca întreaga României ar putea intra în zona roșie și să se sisteze exporturile de porci vii și produse din carne de porc.

”S-au luat măsuri incomplete și măsuri tardive. Populația n-a avut încredere în ceea ce s-a întâmplat pentru că asemenea măsuri nepopulare, dure, trebuie să ai și participarea populației. iar populația nu participă dacă nu are încredere. Nici în măsuri, nici în seriozitatea celor care trebuiau să ia măsurile” a spus ministrul Adrian Oros.

Ministrul liberal al agriculturii este de părere că în 2016 când s-a semnalat prima dată boala în Ucraina, trebuiau impuse măsuri de restricție a circulației la frontieră.

Reamintim că județul Brăila este cel mai afectat de virusul pestei porcine africane, cu cei mai mulți porci uciși și cele mai mari despăgubiri acordate, fiind afectate două dintre cele mai mari ferme de creștere a porcilor din țară.

Vezi ce spune Ministrul Oros despre pesta porcină africană