NOUA CARTE DE IDENTITATE ELECTRONICĂ VA FI DISPONIBILĂ ÎN TOATĂ ȚARA ÎN CEL MULT DOUĂ LUNI

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a anunțat că, în cel mult două luni, preluarea cererilor pentru cartea electronică de identitate va fi posibilă în toate cele 674 de servicii publice comunitare de Evidenţa Persoanelor din România. Noul document va putea fi folosit și ca titlu de călătorie, având un cip similar cu cel din pașapoarte și va permite accesarea a 11 servicii digitale.

Oficialul a subliniat că această carte de identitate nu restrânge drepturile individuale ale cetățenilor și nu are funcții de localizare geografică. Extinderea națională a proiectului va începe cu Bucureștiul, în aproximativ două săptămâni, după ce la Cluj au fost deja preluate primele cereri.

Noua carte de identitate electronică este parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar obiectivul asumat este emiterea a cinci milioane de documente până în iunie 2026. Proiectul are o valoare de 150 de milioane de euro.

Din 2 iunie va fi introdusă și o versiune electronică a cărții de identitate pentru copiii sub 14 ani. Aceasta va permite o mai bună interacțiune cu autoritățile și va proteja datele personale, întrucât adresa de domiciliu nu va mai fi tipărită, ci doar stocată digital în cipul documentului.

Directorul Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, Cătălin Giulescu, a detaliat procesul tehnologic din spatele noului act de identitate. Blancheta este realizată din straturi presate de policarbonat, iar personalizarea se face prin arderea unui strat, astfel încât datele devin imposibil de modificat. Un element esențial de securitate este un dispozitiv vizibil doar sub lumină variabilă, menit să protejeze fotografia titularului și să împiedice falsificările.

Un alt detaliu important este că, în paralel cu lansarea națională a cărții electronice, va deveni disponibilă și varianta simplă, în format clasic. Aceasta va conține tipărită adresa de domiciliu, spre deosebire de versiunea cu cip.

Autoritățile susțin că noile documente vor fi utile nu doar în relația cu instituțiile statului, ci și cu furnizorii privați de servicii care vor adopta autentificarea electronică. Astfel, România face un pas major spre digitalizarea completă a identității cetățenilor.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.